Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιμένουν στην κόντρα με την κυβέρνηση δήμοι, περιφέρειες για την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα - Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Επιμένουν στην κόντρα με την κυβέρνηση δήμοι, περιφέρειες για την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα - Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα
Η ΚΕΔΕ έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο Δημήτρης Μάρδας
(upd) Επιμένουν στην κόντρα με την κυβέρνηση οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, και ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι δεν πρόκειται να συνεισφέρουν ούτε ένα ευρώ, εάν δεν υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τους ενημερώσει σε ποια κατάσταση βρίσκεται πραγματικά η χώρα.
«Θέλουμε να μάθουμε από τον κ. Τσίπρα σε ποια κατάσταση βρίσκεται πραγματικά η χώρα.
Έχουμε όλη τη διάθεση να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και την πατρίδα να ξεπεράσει την πολύ δύσκολη συγκυρία.
Όταν όμως ο κ. Μάρδας μας ζητά να δώσουμε λεφτά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις χωρίς έστω να κάνει το αυτονόητο δηλαδή να δημιουργήσει ένα ενιαίο ταμείο στο οποίο θα εισφέρουν άπαντες, τότε δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε» υποστήριξε ο κ.Πατούλης.
Όπως είπε, «με μισόλογα και πραξικοπηματικές ενέργειες που διχάζουν τον κόσμο δεν υπάρχει σωτηρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την ΠΝΠ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
«Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν λεφτά», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως «οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση».
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" (Α41)» θα κατατεθεί στις 6 σήμερα το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για συζήτηση και επεξεργασία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Κάθετα αντίθετες στην υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των δήμων και των περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας δηλώνουν τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όσο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αντιδρώντας σθεναρά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου. 

Ειδικότερα, κατόπιν μίας μαραθώνιας συνεδρίασης, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλεται ως απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Παράλληλα, κάλεσε την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
Επίσης, η ΚΕΔΕ απηύθυνε έκκληση στις δημοτικές αρχές όλης της χώρας, μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Αναλυτικά το ψήφισμα:
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Η απόφαση της ΕΝΠΕ
Την άρνησή της να συναινέσει στην υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, κατόπιν της θυελλώδους συνεδρίασής της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αυτοδιοίκηση έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.
«Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα» συνεχίζει.
Όμως, συμπληρώνει η ΕΝ.Π.Ε., είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»

Διευκρινίσεις Μάρδα για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Αυτοδιοίκησης
Τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα εκταμιευτούν τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βάσει της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διευκρίνισε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες που αφορούν το προσεχές 15νθήμερο και τα υπόλοιπα κεφάλαια που δεν θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση των ταμειακών τους αναγκών θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Όποιος δήμος αιτηθεί επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως, ενώ ποσά μεγαλύτερα από 20%, θα επιστρέφονται εντός ολίγων ημερών.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ο εσωτερικός δανεισμός θα κρατήσει δύο μήνες , μέχρι τον Ιούνιο και πως εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα απ΄αυτά που έχουν προϋπολογίσει θα μπορούν με αίτηση να λάβουν κονδύλια εντός δύο ημερών.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί νόμος με τον οποίο το κράτος θα δεσμεύεται για την επιστροφή του συνόλου των κονδυλίων στους δήμους μετά το πέρας της δίμηνης περιόδου.
Ωστόσο υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των δημάρχων και των Περιφερειαρχών αλλά και της Αντιπολίτευσης, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που καθιστά «υποχρεωτική» τη μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων σε λογαριασμό στην τράπεζα της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννης κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης.
«Εμείς θα αρνηθούμε να δώσουμε τα χρήματα γι΄ αυτό και προσφύγαμε και στο ΣτΕ κατά της Πράξης και αυτό πρέπει να αποφασίσουν και τα συλλογικά μας όργανα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπακογιάννης.
«Τα χρήματα που μας παίρνουν, είναι χρήματα της καθημερινότητάς μας. Είναι χρήματα για τους νεφροπαθείς, για τα σχολικά δρομολόγια, για να πληρώσουμε τα δημόσια έργα» είπε και συμπλήρωσε «Αν θέλουν ας μας πουν να παραιτηθούμε να βάλουν στις θέσεις μας Δημόσιους Υπαλλήλους να είναι πιο υπάκουοι».
«Ας μας έλεγαν» προσέθεσε, «τι μπορείτε να δώσετε, όχι να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα τα πάρουν και στη συνέχεια να τα παίρνουν με ΠΝΠ».
Σε νέα ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει οτι «παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης