Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η τραγωδία με τους 900 νεκρούς μετανάστατες κινητοποιεί την Ευρώπη – Ποιά τα σχέδια για το μεταναστευτικό;

Η τραγωδία με τους 900 νεκρούς μετανάστατες κινητοποιεί την Ευρώπη – Ποιά τα σχέδια για το μεταναστευτικό;
Η ΕΕ δήλωσε βαθιά συγκλονισμένη από τη νέα τραγωδία
«Συναγερμός» σήμανε στους κόλπους της ΕΕ, μετά τη νέα τραγωδία με τους σχεδόν 900 νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για άμεση ανάγκη διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Αύριο, Δευτέρα 20 Απριλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ., προκειμένου να προετοιμαστεί η ατζέντα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός της εβδομάδας.
Το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο, εξετάζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, και μάλοιστα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, τη σχετική απόφαση θα λάβει μετά από διαβουλεύσεις.
Πάντως, την διεξαγωγή αυτή την εβδομάδα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός M. Renzi , με τον οποίο συμφώνησε και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά 28 είναι οι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Τηλεφωνική επικοινωνία A.Τσίπρα με τον M. Renzi

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο έλληνας πρωθυπουργός λίγο μετά τις 7 με τον Ιταλό ομόλογό του Μ.Renzi, με αφορμή τη νέα τραγωδία με θύματα εκατοντάδες λαθρομετανάστες στη Λαμπεντούζα.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι χώρες μας να μη μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών και αποθήκες νεκρών και πρέπει το ζήτημα να λυθεί με τη βοήθεια όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον ιταλό ομόλογό του , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό στη Μεσόγειο και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε  ευθύς εξαρχής με τον M. Renzi  που πρότεινε τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη Τετάρτη.
Θα έχει προηγηθεί σύνοδος υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, προκειμένου να προετοιμαστεί  η ατζέντα.
Ήδη, η ελληνική πλευρά έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων , Δ. Αβραμόπουλο, για την καταβολή 640 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας , κονδύλια που θα διανεμηθούν  στη φύλαξη των θαλασσίων ζωνών, αλλά και την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών.
Πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς  είναι η ίση κατανομή μέσω προώθησης και χορήγησης εγγράφων στις χώρες της Ε.Ε. των χιλιάδων μεταναστών που προσεγγίζουν τις παράκτιες περιοχές των χωρών του Νότου.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Επιτροπή, αλλά δεν είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί διάχυτη ανησυχία , καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ανάλογο περιστατικό να συμβεί σε κάποια παράκτια περιοχή της νησιωτικής χώρας , αφού τα κύματα μεταναστών αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημειώνεται ότι για το μεταναστευτικό αναμενεται να συζητήσει αύριο, Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

M. Renzi


Δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από το ναυάγιο, όπως ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός M. Renzi, ζητώντας τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Όπως είπε, η Ιταλία συχνά αναλαμβάνει μόνη της τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο και ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.
Τόνισε δε, πως οι μετανάστες θα διασώζονται με το να παρεμποδίζεται η διακίνηση ανθρώπων και να μην επιτρέπεται σε πλοιάρια να αποπλέουν από τη Λιβύη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Renzi νωρίτερα προήδρευσε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και  παραχώρησε  συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανέφερε, 28 είναι οι διασωθέντες και 24 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ η Μάλτα θα δεχθεί το ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής που μεταφέρει τις 24 σορούς
Υπενθυμίζεται ότι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο Μatteo Renzi έκανε γνωστό ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο, F. Hollande, την Γερμανίδα καγκελάριο, A. Merkel, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron και  με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Junker.

M. Rajoy

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, M. Rajoy, υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, την οποία και κάλεσε να δράσει.
Μάλιστα, σε προεκλογική του ομιλία του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία ο κ. Rajoy, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν.
Πρέπει να δράσουμε.
Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά».
Πάντως, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, οι διασωθέντες από το ναυάγιο αλιευτικού στα ανοικτά των λιβυκών ακτών είναι συνολικά 49, οι οποίοι μαζί με 20 σορούς θυμάτων θα μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας.
Στο μεταξύ, η ιταλική ακτοφυλακή συνεχίζει να αναφέρει, σε επίσημο ανακοινωθέν της, πως κατέστη δυνατό να διασωθούν 28 μετανάστες.
 
Κομισιόν

Θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία δήλωσε βαθιά συγκλονισμένη από τη νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ, «διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».
Η Κομισιόν σχεδιάζει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου, όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα», καθώς «όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες».
Με το στόχο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη υπό σχεδίαση και θα γινόταν πριν από τον Ιούλιο.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Federica Mogherini , θα περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λουξεμβούργο, όπου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών».
Σύμφωνα με την κ. Mogherini , «είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο».
Χαρακτήρισε δε, το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».
Κατά την ίδια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη».

Ιστορικό

Για μια αληθινή εκατακόμβη στη Μεσόγειο με 900 νεκρούς εξέφρασε φόβους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μετά από το ναυάγιο ενός αλιευτικού γεμάτου μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης.
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι "η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο", τόνισε η εκπρόσωπος.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους".
Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια σημαντική επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ο συναγερμός δόθηκε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα, 01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης