Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στόχος η προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού – Αγαστή η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Τσίπρας: Στόχος η προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού – Αγαστή η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου
Την άποψη ότι «όταν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς κάτι κερδίζεις» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος το Ν. Αναστασιάδη
(upd) Την θέση ότι στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι η προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «η διμερής συνεργασία με την Κύπρο αποτελεί στερεή βάση και εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει τριμερής συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως σε αυτή τη τριμερή συνάντηση προσκαλούνται και άλλες δυνάμεις.
«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν την Κύπρο και το αντίστροφο.
Άρα πρέπει οι δύο χώρες να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη έναντι των τουρκικών προκλήσεων, τόνισε ότι κοινή επιδίωξη θα πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού.
Ο πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε πως η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να τερματιστεί βάσει των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί.
«Έχω διαβεβαιώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συμβάλλουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική της θέση και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη».
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Μπορεί να είναι ένα "φάρμακο" στα προβλήματα της χώρας» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ.Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι «όταν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς κάτι κερδίζεις», αναφορά που έγινε με αφορμή τη χθεσινή θετική στάση, όπως είπε ο κ Τσίπρας, του κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας σχετικά με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδας που θα έχουν την έγκριση της ΕΕ.
Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι είναι θετικό ότι αποχώρησε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ και ότι αυτό θα βοηθήσει στην επανέναρξη του διάλογου.
Από την πλευρά ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας πως η έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται από τους Τουρκοκύπριους.
«Στο επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν αν εννοούν αυτά που λένε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κύρια Merkel στις 14 Απριλίου για να την ευχαριστήσει για τη θετική στάση που τήρησε στην Φινλανδία αναφορικά με τις συμφωνίες συνεργασίας Κύπρου –Ρωσίας.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις για να μπορέσει η χώρα να βγει πολύ γρήγορα στις αγορές.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο ηγέτες θα κάνουν κοινές δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο κ.Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παρευρεθεί και ο κ. Τσίπρας.
Το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

(πρώτη ενημέρωση 17 Απριλίου 12:17)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης