Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνομιλία Obama – Βαρουφάκη στο Λευκό Οίκο – Τι ειπώθηκε στο 12λεπτο τετ α τετ

Συνομιλία Obama – Βαρουφάκη στο Λευκό Οίκο – Τι ειπώθηκε στο 12λεπτο τετ α τετ
Με Draghi, Lew και Padoan συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών
Ολιγόλεπτη συνομιλία, διάρκειας περίπου 12 λεπτών και σε καλό κλίμα, είχαν στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της τελετής για τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Βαρουφάκης, έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο Barack Obama όταν έγινε πρόεδρος και κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας τις οποίες, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, έπρεπε να αποδομήσει.
«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας.
Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε.
Είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει.
Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.
«Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα σε σχέση με τις δυσκολίες που είχε εκείνος.
Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Wall Street, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων.
Μας δήλωσε την συμπαράσταση του και της κυβέρνησης του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία.
«Εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία.
Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ.
Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν» είπε ο κ.Βαρουφάκης.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές σήμερα το πρωί με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, με τον υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew και με τον υπ.Οικονομικών της Ιταλίας, Pierre Carlo Padoan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης