Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Λερναία Ύδρα» τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα - Σε ρόλο πυροσβέστη ο Αλέξης Τσίπρας

«Λερναία Ύδρα» τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα - Σε ρόλο πυροσβέστη ο Αλέξης Τσίπρας
«Φρένο» του Μαξίμου στα ενδοκυβερνητικά μέτωπα - Σε πρώτο πλάνο διαπραγμάτευση και νομοθετικό έργο
Με «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα με τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του να επιχειρούν να βάλλουν φρένο στον καταιγισμό διαφοροποιήσεων και δημόσιων διαφωνιών υπουργών σε κεντρικά ζητήματα.
Σε ρόλο πυροσβέστη ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η επιτάχυνση και υλοποίηση του νομοθετικού έργου και των δεσμεύσεων δεν μπορεί να καθυστερεί λόγο επιμέρους διαφωνιών ή προσωπικών αντιλήψεων.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η εικόνα της κυβέρνησης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις ενώ όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες οι «κόντρες και οι διαφωνίες πρωταγωνιστούν και απασχολούν την επικαιρότητα με αποτέλεσμα να μην προβάλλεται το μπαράζ θετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης» που όπως επισημαίνουν «δεν είναι λίγο για μόλις δύο μήνες διακυβέρνησης» .
Με τον Αλέξη Τσίπρα να ρίχνει το βάρος στη πορεία των διαπραγματεύσεων και των επαφών σε διεθνές επίπεδο για την επίτευξη συμφωνίας, το ρόλο κυβερνητικού «κυανόκρανου» έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και ο Γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς, οι οποίοι φέρονται σε καθημερινή βάση να «γεφυρώνουν» με συσκέψεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες διαφωνίες υπουργών και «εμπλοκές» σε θέματα συναρμοδιότητας και όχι μόνον.
Σοβαρές αναταράξει στην Ηρώδου Αττικού συνεχίζει να προκαλεί σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Κι ενώ στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα επανερχόταν στην δήλωση του περί τζιχαντιστών που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους Εταίρους και τις ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος επανήλθε στην «απειλή» κύματος εισροής τζιχαντιστών στην Ευρώπη αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η νέα αναφορά του ήταν πιο «κομψά διατυπωμένη» δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αιφνιδιάζονται για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα από τον ίδιο άνθρωπο. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι και το μέσο που επέλεξε να επαναλάβει τη θέση του, ήταν οι Βρετανικοί «ΤΙMES» που έχουν παγκόσμια απήχηση και κατά συνέπεια δεν θα περνούσε απαρατήρητο.
Το αντίθετο.
Και παρότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συνομιλούν τακτικά για θέματα κυβερνητικού προγραμματισμού ο πρωθυπουργός παίρνει σαφής αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εταίρου καθώς η συμμετοχή του κόμματος των ΑΝ.ΕΛΛ βρίσκεται στο επίκεντρο των πυρών και της αρνητικής κριτικής και των Ευρωπαίων Εταίρων.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. θα αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο καθώς έχουν ξεκάθαρη εικόνα ότι θα διαφοροποιηθούν σε μία σειρά από ζητήματα όπως, διατάξεις και άρθρα του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, το μεταναστευτικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κ.α..
Στην πυραμίδα των ενδοκυβερνητικών «εμπλοκών» παραμένει η μετακίνηση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τη στάση και τις δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πανούση όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.
Και ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Προστασίας του Πολίτη από το Υπέρ-υπουργείο Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησαν οι δεύτερες σκέψεις καθώς κρίθηκε ότι η συγκατοίκηση του Γιάννη Πανούση με τον Νίκο Παρασκευόπουλο θα επιφέρει νέες τριβές.
Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης αποδίδουν την αναστολή της απόφασης μεταφοράς σε …τεχνικής φύσης θέματα και δυσκολίες που δεν επιτρέπουν (ακόμα) το διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου του Προστασίας του Πολίτη με το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο του Εσωτερικών φέρνοντας ως παράδειγμα τις συναρμοδιότητες στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ.α..
Όμως οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι με τον Γιάννη Πανούση να προτάσσει τις έννοιες του κράτους δικαίου, της απόλυτης εφαρμογής του Συντάγματος και της αυστηρής τήρησης της ισορροπίας μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας, όπως αυτά καθορίζονται σε σύγχρονες δημοκρατίες, δεν θα μπορούσε να «συγκατοικήσει» στο ίδιο υπουργείο με τον Νίκο Παρασκευόπουλο.
Από την πλευρά του και στη βάση των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός Δικαιοσύνης προτάσσει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμα και εκείνων που παραβιάζουν το νόμο σε βάρος του κοινωνικού συνόλου θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με τους κουκουλοφόρους.
Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο πρόλαβαν τα …χειρότερα καθώς υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι ήταν θέμα χρόνου το μπαράζ καταλήψεων να ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στους δυο υπουργούς που παραλίγο να βρεθούν ως «δυο άγνωστοι» στο ίδιο υπουργείο.
Επιπλέον με τον Νίκο Βούτση να αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του πρωθυπουργού και να χαίρει της αμέριστης εμπιστοσύνης του, στο Μέγαρο Μαξίμου μπορούν να …κοιμούνται ήσυχοι ότι στη διαχείριση μιας πιθανής έκρυθμης κατάστασης τον πρώτο λόγο θα έχει ένας «δικός τους άνθρωπος».
Αλλά και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με κόστος που ανέρχεται σε 500 εκτ. δολάρια προκάλεσε μίνι ενδοκυβερνητική κρίση.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας και ο Αναπληρωτής Κώστας Ήσυχος φέρονταν από πληροφορίες να διαφώνησαν έντονα με την απόφαση και παρότι οι ίδιοι το διέψευσαν κατηγορηματικά κάνοντας λόγο για «σενάρια φαντασίας» ο θόρυβος από την επίμαχη απόφαση δεν κόπασε καθώς τη σκυτάλη της κριτικής πήρες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.
Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι υπάρχει ζήτημα με την έγκριση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και τη διάθεση των 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα που θα ασχοληθεί με την συγκεκριμένη σύμβαση.
Μόνιμος και ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις «πρωτοβουλίες» της προέδρου της Βουλής πολλές από τις οποίες δεν είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.
Και σε αυτή την περίπτωση επισήμως υπάρχει πλήρης κάλυψη και στήριξη του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Βουλής ωστόσο δεν λείπουν οι προτροπές του ίδιου αλλά και μελών της κυβέρνησης στην κυρία Κωνσταντοπούλου να κρατήσει χαμηλότερους τόνους στις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες βγάζοντας εαυτόν από το κάδρο της αρνητικής κριτικής που εν τέλει αντανακλάται συνολικά στην εικόνα της κυβέρνησης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης