Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου - Το παρασκήνιο της συνάντησης Lagarde με Βαρουφάκη;

Η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου - Το παρασκήνιο της συνάντησης Lagarde με Βαρουφάκη;
Στις 12 Μαΐου το νέο δανειακό «ραντεβού» της Αθήνας με το ΔΝΤ και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι αδύνατο για την χώρα να καλύψει αυτό το ποσό
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde: Από την  πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μέχρι και την δόση των 458 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο Ταμείο και η προθεσμία πληρωμής εκπνέει την Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός δεν έθεσε θέμα μετάθεσης της ημερομηνίας αποπληρωμής αυτής της δόσης, μιας και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει με ποικίλους τρόπους το απαραίτητο ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ.
(Η Ελλάδα επίσημα ανέφερε ότι θα πληρώσει τα 458 εκατ στο ΔΝΤ)
Η κυβέρνηση γνωρίζει άλλωστε ότι το ΔΝΤ είναι ο «σκληρός» εταίρος της διαπραγμάτευσης εξ ου και θεωρήθηκε απαραίτητο να κατατεθεί αίτημα για συνάντηση από την ελληνική πλευρά στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Άλλωστε στις 12 Μαΐου έπεται νέο δανειακό «ραντεβού» με το ΔΝΤ και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι αδύνατο για την χώρα να καλυφθεί  τη νέα αυτή υπόχρεη με τα ίδια μέσα, χωρίς δηλαδή η Ελλάδα να έχει εισπράξει μέχρι τότε έστω και ένα περιορισμένο μέρος της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Σε αυτή την βάση, ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε την στήριξη του ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί συντομότερα η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές,  έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο και  μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα πληρωμών από την Αθήνα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα περάσει σήμερα και τις πόρτες του αμερικάνικου Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Nathan Sheets, και ακολούθως με την σύμβουλο του B. Οbama, Caroline Atkinson.
Ο πρώτος θα αναπληρώνει τον υπουργό Jack Lew, που εκδράμει για τις πασχαλινές εορτές, η δε δεύτερη κρίνεται ως το πρόσωπο «κλειδί» που μπορεί μεν να μεταφέρει τις σκέψεις του αμερικάνου προέδρου και αφετέρου, λόγω της παλαιότερης θητείας της στο ΔΝΤ, να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της.
Οι επαφές Βαρουφάκη στην Αμερική σε συνδυασμό με τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό (περαιτέρω εμπλουτισμός του πακέτου των διαρθρωτικών μέτρων κλπ), διαμορφώνουν νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση.
Οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας και κυρίως το Εuroworking Group της Μεγάλης Τετάρτης, θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, καθώς θα διαφανεί εάν τελικώς η αίσθηση περί προόδου στις συζητήσεις έχει βάση, ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμα και εντός του Απριλίου.
Η κυβέρνηση αυξάνει στα 8,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» των μέτρων συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να ανοίξει σταδιακά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και προετοιμάζουν τις συνόδους τους, με βελτιωμένη και επαυξημένη εκδοχή της τελευταίας λίστας μέτρων που έστειλε στους δανειστές ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Τα πρόσθετα μέτρα διευρύνουν τα προσδοκώμενα έσοδα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η νέα πρόταση δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον καταλύτη προκειμένου να ληφθεί απόφαση για «ξεπάγωμα» τμήματος της δανειακής βοήθειας στο άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.
Τη Μ. Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα επιχειρήσει να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών προσφορών) σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με στόχο να αναχρηματοδοτήσει την ισόποση έκδοση εντόκων που λήγει στις 14 Απριλίου.
Από το προαναφερθέν ποσό τα 650 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους επενδυτές και το μερίδιό τους θα πρέπει πλέον να καλυφθεί από εγχώριες πηγές.
Οι ελληνικές τράπεζες απαγορεύεται να στηρίξουν την έκδοση, ενώ τα περιθώρια για να γίνει αυτό από το Κοινό Κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος είναι επίσης περιορισμένα.
Επιπροσθέτως, στις 17 Απριλίου, λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης