Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ecofin για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιρειών στην Ε.Ε.

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Ecofin για την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιρειών στην Ε.Ε.
Ρωτά αν θα καταστεί υποχρεωτική, όχι μόνο η ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rullings, αλλά και για τη δημοσιοποίησή τους
Το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής θέτει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ειδικότερα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση δέσμης μέτρων εκ μέρους της Κομισιόν για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού «με την οποία προτείνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών, για τις φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), που συνάπτουν με πολυεθνικές». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «παρά την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας στην Ε.Ε. που επιφέρει αυτή η πρόταση, το πρόβλημα της νομιμοφανούς φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, εντός και εκτός ΕΕ, παραμένει άλυτο».
Εν συνεχεία, ο κ. Παπαδημούλης, αφού μνημονεύει την πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Hans Bockler Stiftung και των κ. Γιαννίτση και Ζωγραφάκη, σύμφωνα με την οποία «για την περίοδο 2008-2012, η φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337%, σε σχέση με τα πλουσιότερα που αυξήθηκε κατά 9%», ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ να ενημερωθεί εάν διαθέτει «την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, με την ίδια “αποφασιστικότητα” που προώθησε πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά το Συμβούλιο εάν «σκοπεύει να ενισχύσει την πρόταση της Κομισιόν, καθιστώντας υποχρεωτική όχι μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rulings, αλλά και τη δημοσιοποίησή τους», καθώς επίσης εάν «θα πάρει επιτέλους νομοθετικά μέτρα κατά των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εντός ΕΕ, μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν, αλλά και κατά των συναλλαγών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης