Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναθεώρηση συμβάσεων των μεγάλων οδικών αξόνων και μείωση διοδίων προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης

Αναθεώρηση συμβάσεων των μεγάλων οδικών αξόνων και μείωση διοδίων προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης
Ανοιχτό να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία
Την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Ε65 και της Ιόνιας Οδού ανακοίνωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δύο νέων συμβάσεων για τη λειτουργία και συντήρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε ότι στόχος της αναθεώρησης των τεσσάρων θα είναι η εφαρμογή νέου αναλογικού συστήματος χρέωσης που θα φέρει μείωση στις τιμές των διοδίων, η μετοχική παρουσία του Δημοσίου στις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν το έργο και η επιδίωξη ταχύτερης απόσβεσης του κόστους επένδυσης.
Ο υπερ-υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι «η ιδέα ότι θα φτιάχναμε ταυτόχρονα όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας μέσα σε μία δεκαετία αποτέλεσε φαραωνική σκέψη κάποιων ανθρώπων στο παρελθόν», οι οποίοι, όπως παρατήρησε, θεώρησαν ότι το τραπεζικό σύστημα και η ιδιωτική χρηματοδότηση θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τους περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού και του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, μετά την κρίση του 2008 το σύνολο των αυτοκινητόδρομων χρεοκόπησε, με την εξαίρεση της Αττικής Οδού. «Όλοι οι άλλοι μπήκαν σε περιπέτειες για τον απλό λόγο ότι σταμάτησε η τραπεζική χρηματοδότηση» δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τα διόδια «εξωφρενικά υψηλά διότι καλούνται να αποσβέσουν το 60-70% του έργου» και σημείωσε ότι η προβλεπόμενη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των παραχωρησιούχων δεν μπορεί να είναι 8-10% και πρέπει να μειωθεί.
Παράλληλα υποστήριξε δε ότι το κατάλληλο σύστημα είναι αυτό της Εγνατίας Οδού, μίας δημόσιας εταιρίας που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας, μέσα από συμβάσεις υπεργολαβίας με ιδιωτικές εταιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης