Τελευταία Νέα
Πολιτική

Juncker (Κομισιόν): Ο Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις

tags :
Juncker (Κομισιόν): Ο Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις
Η εκλογική νίκη του Τσίπρα δεν του δίνει το δικαίωμα να αλλάξει τα πάντα στην Ευρώπη, τονίζει ο Juncker
Κριτική στον έλληνα πρωθυπουργό ασκεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, σημειώνοντας ότι έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες ψηφοφόρους γιατί δεν είναι σε θέση να τηρήσει κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.
Παράλληλα τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές δεν αλλάζουν τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε ότι «η εκλογική νίκη του Τσίπρα δεν του δίνει το δικαίωμα να αλλάξει τα πάντα στην Ευρώπη».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, o Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ένα θεμελιώδες βήμα, έχει αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες.
Ωστόσο, σημειώνει, έχει ένα πρόβλημα: πρέπει να εξηγήσει ότι μερικές από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές, δεν πρόκειται να εκπληρωθούν.
Ο Τσίπρας πέτυχε να θέσει τα σωστά ερωτήματα, τονίζει ο J.C. Juncker, για να προσθέσει, όμως, ότι ποτέ δεν έδωσε τις απαντήσεις.
Αν έδωσε κάποια απάντηση, ήταν αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, όταν είναι σαφές ότι σχετικά με την Ελλάδα και το πρόγραμμά της υπάρχουν 19 απόψεις.
Οι εκλογές δεν αλλάζουν τα υπογεγραμμένα, είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση για την ελληνική κρίση, μπορεί να υπάρξει περισσότερη ευελιξία, όμως η νίκη του Τσίπρα δεν του δίνει το δικαίωμα να τα αλλάξει όλα.
Η ελληνική εικόνα είναι πολύχρωμη αναλόγως ποιος την βλέπει, οι Γερμανοί, οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι ή οι Ισπανοί, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλές χώρες έχουν την εντύπωση ότι η ιστορία με την Ελλάδα είναι ατελείωτη, ότι μετά δύο προγράμματα διάσωσης θα ακολουθήσει και τρίτο, μια αίσθηση που έχουν και οι ίδιοι οι Έλληνες.
Όμως, σημείωσε, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και ανέφερε ότι έχουν υποχωρήσει το δημόσιο έλλειμμα και η ανεργία και ότι η κατάσταση είχε γίνει ξάστερη μέχρι τις εκλογές.
Ερωτηθείς σχετικά με το Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα που στέλνουν ένα μήνυμα ενάντια στη λιτότητα, σημείωσε ότι αυτός ο νέος τύπος κομμάτων συχνά αναλύει την κατάσταση με ρεαλιστικό τρόπο και τονίζει τις τεράστιες κοινωνικές προκλήσεις εντόνως.
Ωστόσο, ανέφερε, όταν κερδίζουν τις εκλογές φαίνονται ανίκανα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, να μετατρέψουν το πρόγραμμά τους σε πραγματικότητα.
Οι προτάσεις ορισμένων από αυτά τα κόμματα δεν είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συνολικό «μπλοκάρισμα» του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης