Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τους Ευρωπαίους - Θυελλώδης η συνεδρίαση της Κ.Ο.

Εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία με τους Ευρωπαίους - Θυελλώδης η συνεδρίαση της Κ.Ο.
Με 139 "ναι" , 5 "όχι" και 5 "παρών" εγκρίθηκε η συμφωνία του Eurogroup 
(upd2)Αναίμακτα ολοκληρώθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρά το πλήθος ενστάσεων και επιφυλάξεων, από μεγάλη μερίδα βουλευτών, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους και η λίστα των μεταρρυθμίσεων έλαβαν τη θετική έγκριση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκησε σχεδόν 10 ώρες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές και την περίφημη λίστα Βαρουφάκη.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατόπιν προτάσεως του Αλέξη Τσίπρα.
Συνολικά, 139 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 5 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον.
Πέντε ακόμη βουλευτές ψήφισαν "παρών".
Πάντως, κατά τη διάρκεια των ομιλιών, αρκετοί βουλευτές, με ενορχηστρωτή τον Π. Λαφαζάνη, εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Ωστόσο, η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καταλυτική, καθώς ο Πρωθυπουργός έθεσε προ των ευθυνών τους τους κυβερνητικούς βουλευτές, ζητώντας τους ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείται με τη συμφωνία και αν θα υπάρξει κάποιος που θα καταψηφίσει θέλω να το πει εδώ».
Νωρίτερα, ο υπερυπουργός της κυβέρνησης και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευση εξέφρασε τη δυσφορία του εστιάζοντας στο ότι δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών και την ηγεσίας πριν την διαπραγμάτευση.
Μιλώντας μάλιστα για τη λίστα του κ. Βαρουφάκη ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να είπε ότι αφήνει πολλά περιθώρια και έχει ασάφειες που μπορούν να εξυπηρετούν τους δανειστές.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Λαφαζάνης επανέφερε το αίτημα για Plan B στην περίπτωση ου οι δανειστές εγείρουν περαιτέρω αξιώσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Ν. Παππάς, τόνισε ότι το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στα τρία Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Παππάς τόνισε ότι η συμφωνία δίνει κάθε δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και γι’ αυτό χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο.
«Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός γι την κυβέρνηση» φέρεται να είπε ο υπουργός Επικράτειας προσθέτοντας ότι αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία και για την Ελλάδα και το λαό.
Στο ίδιο πνεύμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετείχε στην ομάδα διαπραγμάτευσης ο οποίος πήρε τον λόγο και σημείωσε ότι αυτό που έχουμε πετύχει ως κυβέρνησης είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και πως αυτό για το οποίο θα κριθούμε από δω και πέρα είναι η αποτελεσματικότητα μας στην διακυβέρνηση γιατί αυτό θα ενισχύσει την διαπραγματευτική μας δύναμη το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των βουλευτών που άσκησαν κριτική και ο Στάθης Λεουτσάκος που τόνισε: «Το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης