Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΚΕ: Κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου

ΚΚΕ: Κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου
το ΚΚΕ «ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων
Την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων – καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων, κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, το ΚΚΕ, σε μια προσπάθεια να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε ανάλογη κίνηση που είχε προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί στο πλευρό του ΚΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, το ΚΚΕ αφήνει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν την δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο».
Όπως σημειώνεται, με την ίδια πρόταση νόμου το ΚΚΕ «ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων», επισημαίνοντας ότι «στην ουσία όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από την στρατηγική της Ε.Ε., τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η αλλαγή του μείγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά παροχές στον λαό, αλλά διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, θα δυναμώσει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
Το ΚΚΕ, σημειώνεται, κρίνει τις δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Με την πρόταση νόμου το ΚΚΕ μεταξύ άλλων ζητά:
• Την επαναφορά του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
• Την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων
• Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
• Την άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων των συντάξεων
• Την κατάργηση των απολύσεων του δημοσίου
• Την κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων
• Την κατάργηση των έμμεσων φόρων
• Τη μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης