Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Αναστασιάδη - Putin στη Μόσχα - Διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας

Συνάντηση Αναστασιάδη - Putin στη Μόσχα - Διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, αλλά και οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης
Την πρόθεσή του να συμβάλει και προσωπικά στη διεύρυνση των κυπρορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη στην κατοικία του στο Νόβο-Αγκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 
«Δεν χρειάζεται να δώσω χαρακτηρισμό στις κυπρορωσικές σχέσεις: έχουν ιστορικό, φιλικό και πολυμερή χαρακτήρα», τόνισε ο Putin, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας D. Medvedev. 
«Είμαι πεπεισμένος ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα της συνεργασίας μας, πρωτίστως στον οικονομικό τομέα.
Από πλευράς μου είμαι έτοιμος όχι μόνο να υποστηρίξω αυτές τις συμφωνίες, αλλά και να συζητήσω και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την έναρξη των διμερών συνομιλιών, που συνεχίστηκαν με γεύμα εργασίας.
Στις διαχρονικές, ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και τη Ρωσία, τις δύο κυβερνήσεις και τους δύο λαούς, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο κ. Αναστασιάδης, προσκαλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν στη Λευκωσία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα.
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, αλλά και οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Η υφιστάμενη στρατιωτική συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας θα ανανεωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ενώ θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, όπως το πρωτόκολλο της συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής Κύπρου - Ρωσίας για οικονομική συνεργασία.
Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε στον πρόεδρο Αναστασιάδη και η απόφαση της Ρωσίας να επιμηκύνει μέχρι το 2022 – κατά 4 έτη – την αποπληρωμή του δανείου προς την Κύπρο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Αναβαθισμένη χαρακτήρισε χθες την επίσκεψη Αναστασιάδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
"Πρώτο ζήτημα" είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, "θα είναι το Κυπριακό, για το οποίο η Ρωσία παραδοσιακά στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Για τις σχέσεις Βρυξελλών - Μόσχας, η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν.
Ενόψει της επίσκεψης, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κάλεσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία, όπως πράττει και με άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέση που εξέφρασε και στον ίδιο τον κ. Ν. Αναστασιάδη σε συναντήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης