Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες και να δεχτούμε το αποτέλεσμα των εκλογών

Παπαδημούλης: Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες και να δεχτούμε το αποτέλεσμα των εκλογών
Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο περιοδικό Clara του Die Linke
Την ανάγκη να συνδυαστούν δύο δεσμεύσεις, αυτή της ακολουθίας των κανόνων, αλλά και της αποδοχής του αποτελέσματος των εκλογών τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Clara του Die Linke, ο κ. Παπαδημούλης δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ένας δίκαιος συμβιβασμός, μια κοινά αποδεκτή λύση και προσθέτει ότι η χώρα έχει ανάγκη λίγο χρόνο για να αναπνεύσει.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρειαζόμαστε ένα σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στο πρόγραμμα που απέτυχε, επειδή έχει δημιουργήσει πολύ ισχυρές ζημίες στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία και ένα νέο πρόγραμμα που είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη» και συμπλήρωσε ότι «είναι απαραίτητο να συνδυαστούν δύο δεσμεύσεις: η μία είναι να ακολουθούμε τους κανόνες, η άλλη είναι να δεχτούμε το αποτέλεσμα των εκλογών.
»Εάν δεν γίνει αυτό, δεν υπάρχει χώρος για τη δημοκρατία», τονίζει.
Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στις περικοπές κοινωνικών δαπανών ως προϋπόθεση για ένα νέο πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές, ενώ από την άλλη πλευρά «υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να σταματήσει η φορολογική απάτη, η φοροδιαφυγή, και οι δημόσιες δαπάνες οι οποίες εξυπηρετούν μια πελατειακή κατάσταση».
Στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, ενώ η μεσαία τάξη και οι φτωχοί πληρώνουν τους περισσότερους, ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα, που προτείνουν ξεκάθαρα την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές ανήκουν στην περίοδο της αποικιοκρατίας, προσθέτοντας ότι «τα ελλείμματα και τα χρέη δημιουργήθηκα από τους πολιτικούς φίλους της καγκελαρίου Angela Merkel».
Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να είμαστε ένα ισότιμο μέλος στη Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, δεν δεχόμαστε να είμαστε μια αποικία χρέους».
Ερωτηθείς σχετικά με τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τη μονομερή και σκληρή πολιτική λιτότητας».
«Θέλουμε να στρέψουμε την οικονομία μας προς την αειφόρο ανάπτυξη, να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ του μνημονίου που απέτυχε και σε ένα νέο πρόγραμμα με ισορροπημένα δημόσια οικονομικά».
Όσον αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση της διαφοράς με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει ιδέες και να ακούσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία δεν θα θέτει κανένα πρόσθετο βάρος στους Γερμανούς ή Ευρωπαίους φορολογούμενους.
«Υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις στο τραπέζι, για παράδειγμα σχετικά με την ωρίμανση των δανείων ή με την σταθεροποίηση των επιτοκίων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι αποκλειστικά ένα ελληνικό πρόβλημα», αλλά ευρωπαϊκό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης