Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Κόκκινη γραμμή να σταματήσει το μνημόνιο και η αυστηρή λιτότητα

Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Κόκκινη γραμμή να σταματήσει το μνημόνιο και η αυστηρή λιτότητα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομείωση του χρέους σε διάφορα επίπεδα τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ
Την άποψη ότι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους είναι να σταματήσει το μνημονιακό πρόγραμμα της αυστηρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης εξέφρασε ο ο γγ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βίτσας τόνισε πως αυτό το μνημονιακό πρόγραμμα, «μόνο αίμα και δάκρυα έχει προσφέρει στον ελληνικό λαό», δημιουργώντας 1,5 εκατ. ανέργους, προκαλώντας το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Παράλληλα προειδοποίησε πως το εν λόγω πρόγραμμα δεν δημιουργεί μόνον προβλήματα και ακινησία στην ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί «κινδύνους όσον αφορά την ίδια την πορεία της ΕΕ».
 Όσον αφορά τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων εταίρων και την προειδοποίησή τους ενάντια στη λήψη μονομερών δράσεων - και απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για τερματισμό της ροής ρευστότητας από την ΕΕ – ο κ.Βίτσας σημείωσε πως με δεδομένο τον τρόπο της διαπραγμάτευσης του χρέους, η ελληνική πλευρά θα σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι όμως δεν προβλέπουν μνημόνια, ούτε έχουν να κάνουν με τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και συνεπώς κι οι εταίροι θα πρέπει να σεβασθούν και τη βούληση του ελληνικού λαού.
«Η εντολή του ελληνικού λαού είναι να μπούμε σε νέα φάση» είπε ο κ.Βίτσας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα σεβασθεί την ευρωπαϊκή απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια κάθε μέτρο που προσανατολίζεται στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και τα «κόκκινα».
Όπως είπε, «η κυβέρνηση χρειάζεται στην παρούσα φάση ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και την όσο μεγαλύτερη δυνατή εξωτερική υποστήριξη» ενώ σχετικά με το χρέος ανέφερε ότι κύριος στόχος είναι η απομείωση του σε διάφορα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης