Τελευταία Νέα
Πολιτική

Tσίπρας: Ξεχάστε το μνημόνιο - Επικοινωνία μόνο με τους θεσμικούς εταίρους για το πρόγραμμα - γέφυρα

Tσίπρας: Ξεχάστε το μνημόνιο - Επικοινωνία μόνο με τους θεσμικούς εταίρους για το πρόγραμμα - γέφυρα
Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε - Πρέπει να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του μέχρι πρότινος προγράμματος και στα μέτρα του νέου προγράμματος - γέφυρα
(upd15)Η Ελλάδα δεν υπέγραψε την παράταση του μνημονίου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προτρέποντας μάλιστα τους πάντες να ξεχάσουν το μνημόνιο.
"Ξεχάστε το μνημόνιο, δεν υπάρχει...", κατέστησε σαφές, για να επαναλάβει πως "το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και η τρόικα δεν υπάρχουν... Ξεχάστε το".
Δεν υπογράψαμε την παράταση του μνημονίου, εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
O πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις ελληνικές εξελίξεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας θετική τη μεταξύ τους συμφωνία για την έναρξη - από την Παρασκευή 13/2 - των διαπραγματεύσεων - σε τεχνικό επίπεδο.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη συνεχίζεται.
Δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να διαβεβαιώσει πως το αποκλειστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η μετάβαση από τα μνημόνια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία λύση έως τη Δευτέρα, εξήγησε.
"Διακινήθηκαν σενάρια χρεοκοπίας σε περίπτωση μη υπογραφής του μνημονίου... δεν το υπογράψαμε αλλά η καταστροφή δεν ήρθε", τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα διευκολύνουν τη συζήτηση του Eurogroup, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει επίσης πως το κοινό συμφέρον όλων είναι υπεράνω των σκοπιμοτήτων.
Αποδείχθηκε πως κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών.
Στην ΕΕ, στο τέλος δεν κυριαρχεί η αντίληψη των εκβιασμών, αλλά της συναίνεσης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως "Φεύγουμε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα, αλλά δεν καλύψαμε όλη την απόσταση".
Οι ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τη Δευτέρα, συμπλήρωσε.
Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν συνιστά απειλή, αλλά ευκαιρία αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο μας δεν θα ταράξει τους κανόνες των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, διεμήνυσε, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους, με μία κοινή λύση.
Χρέος μας, δεσμεύθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Το πρόγραμμα της Ελλάδας οδήγησε στην κάλυψη των ελλειμμάτων, αλλά κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό, εξήγησε.
"Εξήγησα στους εταίρους πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας", διαβεβαίωσε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Η συζήτηση στη Σύνοδο αφορούσε τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο από την κρίση, παραδέχθηκε.
Οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα συνιστά ευκαιρία επιστροφής της ατζέντας στην ανάπτυξη, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής και σε μέγεθος και σε διάρκεια.
Φαντάζομαι πως έχουμε τη συμπαράσταση των εταίρων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διεμήνυσε, για να επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση".
Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου, εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις αποκατάστασης ενός αισθήματος δικαίου.
Ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, κατέστησε σαφές.
Ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχουμε την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία και του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες, εξήγησε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον από την επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε επίσης.
Δεν αισθάνθηκα πως ήμουν ένας εναντίον όλων στη Σύνοδο, ανέφερε σε άλλο μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για να προσθέσει πως πολλοί ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει φωνή και συμμαχίες, επομένως δεν είναι απομονωμένη.
Εάν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, θα υπάρξει και πολιτική συμφωνία, διευκρίνισε για να προσθέσει πως το θέμα της Ελλάδας είναι κατεξοχήν πολιτικό.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία.
Η τρόικα ήδη δεν υπάρχει, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει μάλιστα πως, στη διάρκεια των δηλώσεών του, ούτε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, ανέφερε τη λέξη "μνημόνιο".
Η συμφωνία και η επικοινωνία θα πραγματοποιείται με τους θεσμικούς εταίρους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, αναλύοντας ορισμένες πτυχές του προγράμματος - γέφυρα που επιζητά η Ελλάδα.
Το πρόγραμμα - γέφυρα θα συνιστά ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την ΕΚΤ, διευκρίνισε επίσης.
Παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του μέχρι πρότινος προγράμματος και στα μέτρα του νέου προγράμματος - γέφυρα.
Δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε ένας χρέος που συνεχώς διογκώνεται, εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει στη συνέχεια πως "Αισθανόμαστε πως έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού".
Ερωτηθείς για τη στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο Eurogroup της Τετάρτης 11/2, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε άρτια την παρουσία του κ. Βαρουφάκη.
Τέλος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανήσυχο για το θέμα της Ελλάδας τον Ισπανό ομόλογό του, M. Rajoy, στη διάρκεια της Συνόδου.
Κάνει λάθος όταν εξωτερικεύει μία εσωτερική ανησυχία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Μαδρίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης