Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς

Στην Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Στις 10 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του F. Steimeier
Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά στη Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωση.
Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Ρωσίας, στις 11 Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, S. Lavrov.
Σηεμιώνεται ότι αύριο,10 Φεβρουαρίου, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του F. Steimeier.
Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός σε συνέντευξη του στο Spiegel ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελεί γέφυρα με τη Ρωσία, «αλλά γέφυρα που έχει το θεμέλιό της στην Ευρώπη»,
Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφάλειάς της ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός. Η Ευρώπη δίνει μία πολύ κακή εικόνα στους λαούς του Νότου, όταν εδώ και 13 συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών το θέμα αφορά μόνον μνημόνια, τιμωρίες και κυρώσεις. Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Αλλιώς ήταν τα πράγματα. Την πρώτη μέρα μου στο υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς, η προηγούμενη κυβέρνηση άφηνε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν ως φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Είμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα.
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει αυστηρά την Ελλάδα σχετικά με την στάση της προς την Ρωσία απειλώντας ακόμα και την παραμονή της στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης