Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς στο Spiegel: «Αποικία χρέους» η Ελλάδα με τη Γερμανία κυριαρχική δύναμη

Ν. Κοτζιάς στο Spiegel: «Αποικία χρέους» η Ελλάδα με τη Γερμανία κυριαρχική δύναμη
«Αποικία χρέους» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς
«Είμαστε φτωχοί, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».
Μία μέρα πριν από τη συνάντησή του, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του F. Steimeier ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποτελεί γέφυρα με τη Ρωσία, «αλλά γέφυρα που έχει το θεμέλιό της στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς για το τι ρόλο θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι στο κέντρο ενός τριγώνου.
«Επάνω η Ουκρανία, κάτω αριστερά η Λιβύη και κάτω δεξιά η Μέση Ανατολή, σε απόσταση μόνον 300 χιλιομέτρων από εμάς.
Όλες οι περιοχές αυτές είναι αποσταθεροποιημένες. Τι θα συμβεί, εάν, φερ΄ ειπείν από την υπερβολική πίεση σε οικονομικά θέματα, αποσταθεροποιούνταν και η Ελλάδα; Τότε θα δημιουργηθεί μία γραμμή από τη Ρωσία, διαμέσου της Ουκρανίας και της Βαλκανικής, έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ένα τεράστιο τόξο που θα μπορούσε να φέρει εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.
Τότε θα αποσταθεροποιούνταν ολόκληρη η Ευρώπη. Εμείς λέμε: η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία είναι εξ ίσου σημαντικές με την σταθερότητα στην Ευρώπη» τονίζει.
Ωστόσο τάσσεται υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν είναι απαραίτητες, αλλά στο πλαίσιο αυτής της σταθερότητας.
Κάθε μέτρο πρέπει να εξυπηρετεί τον υψηλότερο στόχο της σταθερότητας και της ειρήνης. Εάν αφήσουμε ελεύθερη την οργή μας και την ηθική μας αγανάκτηση, θα έχουμε έναν "ωραίο" πόλεμο στην Ευρώπη. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα αισθήματα των λαών, αλλά οι ίδιοι να παραμείνουμε πολύ ψύχραιμοι στις αποφάσεις μας.
Όσο αφορά την θέση ότι η Γερμανία είναι ο ηγεμόνας της Ευρώπης ο κ. Κοτζιάς αναφέρει:
«Η πρώτη μου θέση: η Γερμανία αντέδρασε επιθετικά σε ορισμένες στιγμές στην ιστορία της. Παρωθήθηκε στο να παίξει τον ρόλο του ηγεμόνα, παρότι από πνευματικής και πολιτισμικής απόψεως δεν ήταν έτοιμη για αυτό. Έτσι άσκησε τον ρόλο αυτό με βία.
Αυτή είναι και η προσπάθειά μου να εξηγήσω το φαινόμενο Χίτλερ.
Η δεύτερη θέση μου περιγράφει την Ελλάδα ως «αποικία χρέους» και τη Γερμανία ως κυριαρχική δύναμη, η οποία κυριαρχεί επί της Ευρώπης, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτύξει την πολιτισμική ηγεμονία.
Αυτό παραμένει μία δικαιολογημένη κριτική, την οποία μπορώ να υπερασπισθώ επιστημονικά. Με αυτό δεν συγκρίνω την Ομοσπονδιακή Γερμανία με την Γερμανία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ναζισμός, αυτή η βιομηχανοποίηση του φόνου, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.
Όποιος συγκρίνει με αυτόν οτιδήποτε, είτε το Ισραήλ είτε την κ. Μέρκελ, δεν διαπράττει μόνον ένα επιστημονικό λάθος, αλλά απαλλάσσει και τους δράστες του φόνου αυτού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης