Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία - γέφυρα ζητάει ο Τσίπρας έως τον Μάιο... ορατή η σύγκρουση με την ΕΕ

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία - γέφυρα ζητάει ο Τσίπρας έως τον Μάιο... ορατή η σύγκρουση με την ΕΕ
Ο Τσίπρας προτάσσει τους ανέργους σε βάρος των πιστωτών, αναφέρει ο Guardian
Την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα στην επίτευξη συμφωνίας-γέφυρας, στην απόρριψη της παράτασης του μνημονίου και την υλοποίηση των προεκλογικών του εξαγγελιών σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, «βλέποντας» βέβαιη ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

BBC: Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα, όχι διάσωση

Το βρετανικό δίκτυο προτάσσει τις εξαγγελίες του Τσίπρα για λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των δαπανών της γραφειοκρατίας και τη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού για τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις απαιτήσεις της για καταβολή των κατοχικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου.

Bloomberg: Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητεί συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο


Στη μακρά λίστα των πολιτικών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg, περιλαμβάνεται η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς στα 12.000 ευρώ και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Και τα δύο αυτά μέτρα ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο των όρων του μνημονίου, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου για ενίσχυση των δημόσιων ταμείων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει επιμήκυνση του μνημονίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Business Insider: Ο Τσίπρας έλαβε θέση σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους

Θέση σύγκρουσης με τους ευρωπαίους ηγέτες έλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παράταση του μνημονίου, αψηφώντας τις αξιώσεις των πιστωτών της, σημειώνει το Business Insider.
Στην πρώτη του σημαντική ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη συμφωνίας-γέφυρας έως τον Ιούνιο.
Τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού αναμενόταν να παρακολουθήσουν στενά οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί διατεθειμένοι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του, εν μέσω ανησυχιών για πλήρη οπισθοχώρηση της Ελλάδας σε επίπεδο δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρθμίσεων.

Guardian: Ο «εριστικός» Τσίπρας προτάσσει τους ανέργους σε βάρος των πιστωτών

Για την υπεράσπιση των ανέργων και των απόρων, εις βάρος των πιστωτών του, δεσμεύτηκε ο έλληνας πρωθυπουργός στην «εριστική» ομιλία που εκφώνησε απόψε στη Βουλή, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει παράταση του μνημονίου που έχει βυθίσει την Ελλάδα στη λιτότητα και υπογράμμισε ότι είναι καθήκον του να μην απογοητεύσει όσους τον εξέλεξαν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα σφίξουν τα ζωνάρια», αυτή τη φορά όμως από τους υπουργούς και τους βουλευτές, εξαγγέλλοντας την κατάργηση των βουλευτικών πολυτελών οχημάτων και τον περιορισμών των δαπανών για την ασφάλεια.
Τα μέτρα αυτά, όμως, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα.
Η Αθήνα να κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 22 δισ. ευρώ εντός του έτους και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η πιστωτική συρρίκνωση θα ωθήσει τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πάγωμα στις περικοπές των συντάξεων, επανεξέτασης της φορολογίας ακινήτων, δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα και αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα», σημειώνει ο Guardian, εκτιμώντας ότι η σταδιακή δρομολόγησή τους θα εξοικονομήσει χρήματα για την «απένταρη» ελληνική κυβέρνηση.

CNN: Πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις μένει ο Τσίπρας

Τις προεκλογικές του εξαγγελίες για απόρριψη μιας παράτασης του μνημονίου επανέλαβε στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην πρώτη σημαντική ομιλία του ως πρωθυπουργός τη χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Ο ελληνικός λαός δεν τον εξέλεξε για να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του μνημονίου και επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας-γέφυρας που θα στηρίξει τη χώρα έως τον Ιούνιο όπου θα συμφωνηθεί ένα πιο στέρεο πλαίσιο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει τα δάνειά της αλλά το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό, καθώς όσο οι εταίροι της χώρας επιμένουν στη λιτότητα, το χρέος θα εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.

NYT: Επιβεβαίωση των προεκλογικών υποσχέσεων και καθησυχασμό των πιστωτών επιχείρησε ο Τσίπρας

Καθώς οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται για επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της προκειμένου να υποχωρήσουν οι ανησυχίες για χρεοκοπία και Grexit, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από τη Βουλή ότι δεν θα ζητήσει παράταση του μνημονίου, αναφέρουν οι New York Times.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται η προσήλωση του έλληνα πρωθυπουργού στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για απόσυρση των μέτρων λιτότητας, σε βαθμιαία βάση.
Στην ομιλία του, ο Τσίπρας επιχείρησε να επιβεβαιώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός του για περιορισμό της λιτότητας και ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους διεθνείς πιστωτές ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία τηρώντας τις δανειακές της υποχρεώσεις.

FT: Σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές ο Τσίπρας – Δύο δεσμεύσεις θα επικροτηθούν από την Ευρώπη

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τη νέα ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας στην απόρριψη της παράτασης του μνημονίου, προειδοποιούν οι Financial Times.
Πολλοί αναλυτές ανέμεναν μια μεταστροφή της κυβέρνησης στις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις, εν όψει του νέου κύκλου διαβουλεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην επιδίωξη μιας συμφωνίας-γέφυρας με τους ευρωπαίους εταίρους, με τη χώρα να βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα χρηματοδοτικής συρρίκνωσης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα, δεδομένης της λήξης του υφιστάμενου προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου.
Χωρίς συμφωνία, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες θα διακοπεί, αναγκάζοντας την Αθήνα να επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των κεφαλαίων και τελικά να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, προειδοποιούν οι FT.
Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει δύο σημεία της ομιλίας Τσίπρα που πιθανότατα θα επικροτήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι.
Το πρώτο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής στα υψηλά εισοδήματα και το δεύτερο είναι ο περιορισμός της επιρροής των «ολιγαρχών» ή ισχυρών ομάδων συμφερόντων που μονοπωλούν τις προμήθειες του δημόσιου τομέα και τα ηλεκτρονικά μέσα της χώρας.


CNBC: Προκλητικός ο Τσίπρας, στήνει σκηνικό σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους του οδηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, αναφερόμενο στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυριακής, με τις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται, στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο ως πρωθυπουργού, δεν έδειξε πρόθυμος να λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να παραμείνει προσηλωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί πλήρως ό,τι ανέφερε προεκλογικά, να θεραπεύσει τις πληγές της λιτότητας που αποτελούσε προϋπόθεση για τη βοήθεια προς τη χώρα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δεν θα παράγει όμως μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι το σχέδιο διάσωσης απέτυχε.
Προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση, που είχε άμεσο στόχο τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, ο Αλ Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του με την υπόσχεση ότι θα ζητήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Παράλληλα, απέκλεισε επέκταση του προγράμματος διάσωσης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία «γέφυρα» μέσα στις επόμενες 15 ημέρες που θα κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έλληνες αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ένα μεταβατικό σχέδιο προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας τους επόμενους μήνες, ενώ θα διαπραγματεύεται μια συμφωνία για το χρέος της.
Με το πρόγραμμα γέφυρα, τα κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τον τρόπο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ίσως με επέκταση πληρωμών, αποπληρώνοντας μόνον τους τόκους.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, δεν χρειάζεται να συμβούν όλα μονομιάς.
«Ο ρυθμός υλοποίησης των υποσχέσεών μας έχει ορίζοντα τεσσάρων ετών», δήλωσε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι από τις επαφές που είχε με θεσμικούς εταίρους στην Ε.Ε., είναι εφικτή μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνο για να τα διαπραγματευτούμε, όπως το θέμα του χρέους, όμως είμαστε απόλυτα έτοιμοι να συμφωνήσουμε τώρα για τα περισσότερα θέματα ως μέρος ενός πλήρους προγράμματος», τόνισε.

Deutsche Welle: Πιέσεις Obama σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Αθήνα για συμβιβασμό

Να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση θα πιέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama την Αθήνα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην επικείμενη συνάντηση Merkel – Obama, η Ελλάδα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα.
Εντούτοις, μετά τον μαραθώνιο επαφών του ΑλέξηΤσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα και τη βροχή δηλώσεων που έγιναν από όλες τις πλευρές, μεταξύ των οποίων και από τον ίδιο τον κ. Obama, θα πρέπει να αναμένει κανείς με βεβαιότητα ότι το «θέμα Ελλάδα» θα απασχολήσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.
Τα μαύρα σύννεφα της αναιμικής ανάπτυξης πάνω από την ευρωζώνη και η νέα αβεβαιότητα που προκαλεί η Ελλάδα ανησυχούν την Ουάσιγκτον η οποία θέλει να ενημερωθεί αλλά και να στείλει τα δικά της μηνύματα.
Στο παρελθόν ο Barack Obama, έχει καλέσει επανειλημμένως τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια λιγότερη αυστηρή πολιτική στο πεδίο των περικοπών προς όφελος της ανάπτυξης.
Βέβαια, πέραν αυτού, και γνωρίζοντας ότι η Γερμανία και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, αναμένεται να τηρήσουν αποστάσεις, καλώντας από τη μια την ευρωζώνη να κάνει περισσότερα στο πεδίο της ανάπτυξης και από την άλλη την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα πιέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης