Τελευταία Νέα
Πολιτική

Die Zeit: Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

Die Zeit: Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ - Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας
Παρατίθεται λίστα 90 Ελλήνων-διασυνδέσεων των ρώσων ολιγαρχών
Με απώτερο στόχο να διασπάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποκτήσει η Μόσχα ηγεμονική θέση στην Ευρώπη, μεθοδεύουν τις ενέργειές τους ισχυροί Ρώσοι, σύμφωνα με δημοσίευμά της Die Zeit, η οποία επικαλείται 700 εμπιστευτικά email.
Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Στο δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» και υπότιτλο «Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση - Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση», γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο των εκατοντάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων – προϊόντων υποκλοπής.
Σύμφωνα με αυτά, πρώην στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Konstantin Malofeev και άλλοι ιδεολόγοι, όπως ο Aleksandr Dugin, με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς.
Όπως αναφέρει η Die Zeit, οι Ρώσοι στόχο έχουν να συνάψουν στρατηγικές και ιδεολογικές συμμαχίες με Ευρωπαίους που λαμβάνουν αποφάσεις σαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ΕΕ.
Τα μηνύματα που υποκλαπήκαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για το πώς αντιευρωπαϊστες Ρώσοι ιδεολόγοι κάνουν επαφές και προσπαθούν να επηρεάσουν πολιτικούς χωρών της ΕΕ.
Το ντοκουμέντο με τον τίτλο «τελική λίστα Ελλήνων» περιλαμβάνει 90 ονόματα, μεταξύ των οποίων και του Πάνου Καμμένου, του νέου υπουργού Άμυνας. Περιλαμβάνει, επίσης, ονόματα δικηγόρων, επιχειρηματιών και πολιτικών.
Τα mail που υποκλάπηκαν προέρχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Georgi Gawrisch, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του Dugin που υπηρέτησε σαν γ΄ γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 2009 έως το 2013.
Στη διάρκεια αυτών των ετών, ο Dugin δημιούργησε μεγάλο δίκτυο διασυνδέσεων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συνεργάτες της αμερικανικής πρεσβείας, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και σύμφωνα με την εφημερίδα διατηρούσε επαφές τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους ΑΝΕΛ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ο Gawrisch αναζητούσε «φίλους» και στη Χρυσή Αυγή.
Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Dugin σε mail στον Gawrisch εππισυνάπτει λίστα προσώπων που θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα «ελίτ κλαμπ» ή «μια ομάδα για την επιρροή της πληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, σημαντική είναι η επαφή του Dugin και με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς –όπως υποστηρίζει¬- ο Κοτζιάς ανέθεσε πολλές εργασίες όπου αναλύεται η σχέση του ελληνικού λαού αναφορικά με τη Ρωσία και στη συνέχεια τις έστειλε τον Ιούνιο του 2013 κατευθείαν στον Gawrisch.
Σε δημοσκόπηση με το ερώτημα: «Ποια χώρα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα;», για το έτος 2012, καταγράφεται πως σχεδόν 40% θεωρούν πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας, 24% η Γαλλία και λίγο παραπάνω από 1% η Γερμανία.
Ο Κοτζιάς φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία είναι για τους Έλληνες ένας πιθανός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος, τον οποίο σέβονται και γνωρίζουν σχετικά καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης