Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μνημειώδες άδειασμα απ’ όλη την Ευρώπη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Μετά ήρθε η κυβίστηση

Μνημειώδες άδειασμα απ’ όλη την Ευρώπη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Μετά ήρθε η κυβίστηση
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχοντας και άγνοια κινδύνου ξεκίνησε με ενθουσιασμό ένα προς τη σωστή κατεύθυνση... αντάρτικο κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη - Αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση
Πολύς λόγος έχει γίνει – και δικαίως – εσχάτως για την ολική… στροφή και κυβίστηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με πολύ επιθετική φρασεολογία για άμεση απαίτηση διαγραφής χρέους, επαναδιαπραγμάτευση και «σκίσιμο» μνημονίων, όμως τελικώς οδηγήθηκε σε σχεδόν πειθήνια αποδοχή της κατεστημένης «τάξης».
Μετά τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στους «Financial Times» ότι η Ελλάδα δε συζητά πλέον διαγραφή χρέους αλλά χρησιμοποίηση άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων ελάφρυνσης, αίσθηση έκανε η χθεσινή αναφορά του ίδιου, ότι «το 67% του μνημονίου μπορεί να εφαρμοστεί, είναι αποδεκτό».
Ασφαλώς και η αλλαγή αυτή σκανδαλίζει πολύ εύλογα ψηφοφόρους και πολίτες που είτε ψήφισαν είτε όχι το ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνουν μια εμφατική ανακολουθία σε πρωτοφανή ταχύτητα μάλιστα, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τη νέα κυβέρνηση άδειασε όλη η Ευρώπη!
Όχι ότι ένα κόμμα... νομιμοποιείται να κάνει τέτοια αλλαγή, καθώς το... συμβόλαιο που υπέγραψε με τους πολίτες ισχύει μετά την κάλπη, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα "κληθεί" να λογοδοτήσει, όμως ο διεθνής παράγοντας ασφαλώς και παίζει ρόλο...
Άλλωστε, οι πολίτες ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα το πρόγραμμά του και όχι με γνώμονα το τι θα πράξουν οι ξένοι αξιωματούχοι και πολιτικοί. Με τη διαφορά όμως ότι οι... αιχμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - διαγραφή χρέους και αναίρεση (σκίσιμο, ματαίωση κ.λπ.) του μνημονίου "περνά" νομοτελειακά μέσα από τις διαθέσεις των διεθνών εταίρων. Δεν αποτελούν εσωτερικής... καύσης ζητήματα. Και αυτό, το γνώριζαν οι πολίτες, άρα έχουν και την ευθύνη της επιλογής τους!

Ο Ομπάμα και ο Πούτιν

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρήκε (ουσιαστική) στήριξη από πουθενά από την Ευρώπη, πριν προφορικών δηλώσεων καθαρά τυπικών, ενώ και η στήριξη από τον κ. Ομπάμα, παρ’ ότι τεράστιας σημασίας, πρακτικά παραμένει άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.
Βεβαίως, υπάρχει και η στήριξη από την πλευρά της Ρωσίας, όμως οι διαταραγμένες σχέσεις της εν λόγω χώρας με την Ευρώπη και η… ειδικού τύπου σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια χώρα, καθιστά πρακτικά αρκετά δύσκολη την όποια βοήθεια.
Η αλήθεια είναι ότι η ολική κυβίστηση – τουλάχιστον στα θέματα χρέους και μνημονίων – ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το τεράστιο και εμφατικό άδειασμα από τους θεωρούμενους ως… συμμάχους, από τις ταλαιπωρημένες από μνημόνια χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και ευρύτερα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με ενθουσιασμό ένα προς τη σωστή κατεύθυνση... αντάρτικο κατά των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση – έχοντας και άγνοια κινδύνου αλλά και απειρία, ξεκίνησε με σημαντικά... όνειρα και πίστη για δημιουργία ενός ρεύματος κατά της λιτότητας.
Όμως, δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση, καθώς την άδειασαν ακόμη και οι φαινομενικά... φίλιες δυνάμεις.
Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία δεν τάχθηκαν ανοικτά και καθαρά υπέρ της Ελλάδος, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Παρά τα ευφυολογήματα και τις φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες, οι εν λόγω χώρες προτίμησαν να κινηθούν απόλυτα θεσμικά και «πιστά» στις ήδη υπάρχουσες νόρμες και «συνταγές» της Ευρωζώνης!

Ισπανοί και Πορτογάλοι το πρώτο άδειασμα

Αμέσως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώτοι που έσπευσαν να «κλειδώσουν» την εύνοια της Γερμανίας, με ανακοίνωση ότι δε θα υποστηρίξουν πολιτικές ρήξης, ήταν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Βεβαίως, έχουν τους (πολιτικούς) λόγους τους τα κόμματα που κυβερνούν και έχουν και το επίσημο πρόσταγμα στις ανακοινώσεις! Με περισσή βιασύνη και πρεμούρα, Ισπανοί και Πορτογάλοι έβγαλαν ανακοίνωση που άδειαζε το αντάρτικο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, που προ διετίας, όλη η (πλην της Γερμανίας) Ευρώπη είχε επενδύσει στο πρόσωπο του ως την ευκαιρία για την ιστορική στροφή από τις πολιτικές λιτότητας στις φιλολαϊκές πολιτικές, δεν στήριξε ουσιαστικά τον. Τσίπρα. Μιλάμε για τη Γαλλία, τη 2η οικονομία της Ευρωζώνης, με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη. Όμως, ο κ. Ολάντ, είχε δείξει ήδη προ διετίας τις διαθέσεις του, κάνοντας τη δική του… κυβίστηση και τον ιστορικό συμβιβασμό! Παρόμοιο άδειασμα έλαβε ο κ. Τσίπρας και από τον υπουργό οικονομικών της Γαλλίας κ. Σαπέν όπου παρά τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες, με σκληρή ρητορική στο Reuters κάλεσε την Ελλάδα να δεσμευτεί για όλες τις συμφωνίες!

Μετά τη… γραβάτα, "μαχαιριά" χθες από τον Ρέντσι


Εντυπωσιακό και απρόσμενο άδειασμα βίωσε ο κ. Τσίπρας και από την Ιταλία, μια χώρα που η Ελλάδα είναι κοντά, παραδοσιακά. Ένα άδειασμα που έχει μεγάλη σημειολογία, καθώς ήρθε μια μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι στη Ρώμη! Χθες Πέμπτη, μόλις μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους και την ανταλλαγή... δώρων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας άδειασε με έμφαση τον κ. Τσίπρα!Ο Ιταλός πρωθυπουργός έβγαλε ανακοίνωση ότι η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα ήταν εντός κανόνων και «έγινε την κατάλληλη στιγμή». Η... πρεμούρα να βγάλει ανακοίνωση ο κ. Ρέντσι για το θετικό της απόφασης της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες είναι το λιγότερο εντυπωσιακή! Παρ’ ότι… τεχνοκρατικά κρινόμενη, η ανακοίνωση του κ. Ρέντσι είναι «έγκυρη» και εντός πλαισίου, η βιασύνη για να φανεί… θεσμικός και εντός των νορμών που ισχύουν, εντυπωσιάζει.

Η ιστορία θα κρίνει τα υπόλοιπα

Η ιστορία θα κρίνει αυτές τις αποφάσεις, το αν πράττουν καλώς οι ξένοι ηγέτες, ή αν είναι υπερβολικός ο κ. Τσίπρας στη μάχη... λιτότητας.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν όντως με μια πιο σκληρή «γραμμή» αυτών των ηγετών θα βελτιώνονταν οι πολιτικές λιτότητας ή αν θα διαλύονταν η Ευρωζώνη, που έχει χτιστεί με πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια. Η ιστορία θα κρίνει αν ήταν ή είναι… αιθεροβάμων ο Έλληνας πρωθυπουργός ή αν η στροφή στην πραγματικότητα και το ρεαλισμό είναι η πιο ωφέλιμη για τη χώρα μας επιλογή.
Πάντως, κάκιστη εντύπωση και πικρή αίσθηση έχουν αφήσει σε εγχώριο επίπεδο οι δηλώσεις Βαρουφάκη ότι «είμαι υπουργός οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας αλλά και του κ. Τσίπρα ότι «η η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα». Όχι ότι και οι δύο δεν έχουν δίκιο.
Αλλά διότι σε μια χώρα όπου οι πολίτες της πέντε χρόνια είναι εξαντλημένοι από τα μνημόνια, κάθε νέο χτύπημα που θυμίζει μάλιστα τις τακτικές των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010 με τιτανικούς κ.λπ. χτυπάει πολύ άσχημα.

(πρώτη ενημέρωση 6 Φεβρουαρίου 2015, 11:25)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης