Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θετική η έκβαση των επαφών Τσίπρα στην ΕΕ - Συστάσεις στους υπουργούς για φρένο σε σπατάλες και δηλώσεις

Θετική η έκβαση των επαφών Τσίπρα στην ΕΕ - Συστάσεις στους υπουργούς για φρένο σε σπατάλες και δηλώσεις
Συγκεκριμενοποιείται το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις Προγραμματικές Δηλώσεις
Εκτενή ενημέρωση για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έκανε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η γενική αποτίμηση των συναντήσεων σε Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία και Κύπρο, ήταν θετική.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου έγινε αποτίμηση της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals.
Κοινός τόπος είναι ότι πρόκειται για κίνηση πολιτικής πίεσης από την ΕΚΤ, που θα έχει πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, άνευ σημασίας.
Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές τόσο σε επίπεδο της ρευστότητας όσο και της χρηματοδότησης. Αυτό επιβεβαίωσε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, σε ό,τι αφορά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, κάθε υπουργός έκανε εισήγηση για το χαρτοφυλάκιό του.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον καθένα να τον ενημερώσει για το ποιες «σπατάλες» θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν σε κάθε υπουργείο.
Επίσης έγιναν συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι πολλές δηλώσεις.
Παράλληλα, έγινε και μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις Προγραμματικές.
Το Σάββατο θα συγκληθεί, μάλλον, πάλι το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Η συζήτηση για τις Προγραμματικές θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή 8/2, στις 19.00 και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τρίτη 10/2 τα μεσάνυχτα.
Μετά τις Προγραμματικές, την κυβέρνηση θα απασχολήσει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως διαμηνύουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σε αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη στο Βερολίνο σηματοδότησε την είσοδο και της γερμανικής κυβέρνησης στην κύρια φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της.
«Η Ελλάδα έχει πλέον προτάσεις.
Καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις τεκμηριωμένα και με αξιοπιστία στους εταίρους μας.
Περιμένουμε και από τους εταίρους.
Περιμένουμε και τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διαπραγμάτευση θέλει να εισέλθει και το ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του, Gerry Rice, να τονίζει ότι το Ταμείο θέλει να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση και να μάθει τις προτάσεις της, τις ιδέες της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε θέλει, ενώ τον κάλεσε και στις 9 Μαΐου στη γιορτή της νίκης κατά του φασισμού, ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι στις 9 Μαΐου πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, της Μόσχας.
Στο μεταξύ, συνάντηση είχε ο Γ. Δραγασάκης με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και το επιτελείο του που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα.
Η επίσκεψη αυτή συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ομπάμα.
Ο Αμερικάνος αξιωματούχος θα συναντηθεί αύριο με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Γ. Σταθάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης