Τελευταία Νέα
Πολιτική

BBC: Γιατί οι αγορές δεν πανικοβλήθηκαν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα

tags :
BBC: Γιατί οι αγορές δεν πανικοβλήθηκαν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα
Η κατάρρευση της οικονομίας λόγω της λιτότητας έκανε τη ζημιά στη διόγκωση του χρέους αναφέρει το δημοσίευμα
Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι αγορές δεν πανικοβλήθηκαν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει σε δημοσίευμα του το BBC.
Σε άρθρο του ο οικονομικός αναλυτής του βρετανικού δικτύου, Robert Peston υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν νιώθει ευγνώμων για τα δάνεια διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ, κάτι που αποδίδει στο ότι η οικονομική κρίση στην χώρα προκλήθηκε κατά κύριο λόγο λόγω του υπερβολικού χρέους που δημιούργησε η κυβέρνηση.
«Έτσι όταν άρχισε η κρίση στα τέλη του 2009, τα χρέη της αντιστοιχούσαν στο 127% του ΑΕΠ και την επόμενη χρονιά εκτοξεύθηκαν στο 146% του ΑΕΠ.
Ως προϋπόθεση για τη σωτηρία τέθηκαν η περικοπή των δημόσιων δαπανών και η επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα.
Και αυτό είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Η χώρα βρισκόταν ήδη σε ύφεση μετά τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008.
Αλλά από το 2010 και εξαιτίας της επιβεβλημένης από τις Βρυξέλλες λιτότητας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 19%.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 22% από την έναρξη της κατάρρευσης το 2008.
Η λιτότητα πόνεσε.
Αλλά είχε αποτέλεσμα στο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας;» αναφέρει το δημοσίευμα
Σύμφωνα με τον Preston, το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2014.
«Τώρα μπορεί να έχει πέσει λίγο σε απόλυτος αριθμούς.
Το ελληνικό χρέος ήταν στα 265 δις ευρώ το 2008, στα 330 δις ευρώ το 2010 και στα 316 δις ευρώ το Σεπτέμβριο του 2014» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Δεν είναι μόνο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, που καθορίζει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και το εθνικό εισόδημα.
Και αναφορικά με αυτό το σημαντικό μέτρο, το πρόβλημα με το χρέος της Ελλάδας είναι χειρότερο σήμερα από ότι ήταν πριν αρχίσει η εφαρμογή των πακέτων διάσωσης.
Για να επισημάνω το προφανές, είναι η κατάρρευση της οικονομίας που έκανε τη ζημιά.
Και αν και η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι από το 2014, με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης να είναι στο 1,6%, ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο από μια ολόκληρη γενιά για να μειωθεί το επίπεδο του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα» αναφέρει στην ανάλυση του ο Preston.
Όπως λέει, υπό αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να προκαλέσει έκπληξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο τέλος της λιτότητας και της διαγραφής του χρέους, πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη.
Σύμφωνα με τον Preston, πρόκειται για ένα καθαρό μήνυμα του ελληνικού λαού στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, από τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία ευαγγελίζεται την ορθότητα της πολιτικής λιτότητας.
Κατά την ανάλυση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική για δύο λόγους για τους επενδυτές.
«Ο πρώτος είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί την χαλάρωση της λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ και τη μείωση μέρους του χρέους.
Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι θέλουν να διαπραγματευτούν και στέλνουν μηνύματα ότι χαλαρώνουν τις θέσεις του.
Αλλά οι Γερμανοί τονίζουν ότι η συμφωνία διάσωσης που έγινε με την Ελλάδα είναι αυτή που παραμένει στο τραπέζι.
Συνεπώς ο συμβιβασμός μπορεί να αποδειχθεί αδύνατος.
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη δεν είναι πλέον απίθανο σενάριο.
Ο δεύτερος λόγος που η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική, είναι ότι νέα πολιτικά κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Ισπανία.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να βγει ο νικητής των διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τότε και τα άλλα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας, θα μπορούσαν να φανούν πιο αξιόπιστα στους ψηφοφόρους.
Μια νίκη του εθνικιστικού κόμματος της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ για την ψυχραιμία των αγορών.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και επέλθει οριστική ρήξη της Ελλάδας με το ευρώ, τότε οι επενδυτές είναι πολύ πιθανό να αποσύρουν όλα τα κεφάλαια τους από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, όπου καταγράφεται άνοδος των εθνικιστικών δυνάμεων.
Γιατί λοιπόν, οι επενδυτές δεν πανικοβλήθηκαν;
Γιατί οι ευρωπαϊκές αγορές και τα χρηματιστήρια δεν ήταν σε αναταραχή το πρωί της Δευτέρας;
Μια εξήγηση είναι ότι οι επενδύτες πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί τελικά να γίνει πιο δυνατή χωρίς την Ελλάδα, αρκεί μόνο να μην ακολουθήσει την έξοδο και μια μεγάλη χώρα.
Πιο πιθανό όμως είναι ότι πιστεύουν πως η λογική θα επικρατεί και το Βερολίνο θα επιβάλλει κυρώσεις σε μια ενδεχόμενη εκτεταμένη αναδιάρθρωση του μεγάλου ελληνικού χρέους.
Εδώ είναι ένα ενδιαφέρον σημείο.
Πέραν της Γερμανίας, είναι αδύνατο να βρεις έναν οικονομολόγο ή έναν κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος πίστευε ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επρόκειτο να έχει αποτέλεσμα.
Έτσι, μετά και τις κολοσσιαίες (και ενδεχομένως άνευ αντικρίσματος) οικονομικές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, η Γερμανία ίσως να επιτρέψει μια διάσωση που θα δίνει τη δυνατότητα στην χώρα να έχει μια ευκαιρία να παλέψει με αξιώσεις να βγει από τα κολοσσιαία της χρέη» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης