Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Τι συνέβη και ήρθαν τα πάνω – κάτω για το Σαμαρά – Αβέβαιο το μέλλον του

Bloomberg: Τι συνέβη και ήρθαν τα πάνω – κάτω για το Σαμαρά – Αβέβαιο το μέλλον του
Τα λάθη που οδήγησαν στην πτώση του υπογραμμίζει το δημοσίευμα του Bloomberg
Στην εκλογική ήττα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει πριν από έναν χρόνο ο Σαμαράς φερόταν να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Η ελληνική οικονομία εξερχόταν της ύφεσης ύστερα από έξι χρόνια, το κόστος δανεισμού μειωνόταν και η Ελλάδα αναλάμβανε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Σήμερα ο 63χρονος πρωθυπουργός θα αφήσει το γραφείο του με το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ να είναι τόσο αβέβαιο όσο ήταν και τον Ιούνιο του 2012, όταν αναλάμβανε την πρωθυπουργία της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Σαμαράς είναι επίμονος και έδειξε πολιτικό θάρρος.
Αλλά έβαλε στην κυβέρνηση του άτομα που δεν μπορούσαν να εμπνεύσουν.
Έχασε έτσι την ευκαιρία του» αναφέρει στο Bloomberg ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως υπογραμμίζεται ο Σαμαράς δέχθηκε πιέσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι χειρισμοί του.
«Η μοίρα του σφραγίστηκε από λάθος πολιτικούς υπολογισμούς σε συνδυασμό με την οικονομική πραγματικότητα» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως έως τα μέσα Μαΐου ο Σαμαράς ήταν σε αρκετά καλή φάση.
«Είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και έλεγε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση του με το ΠΑΣΟΚ ήταν σταθερή.
Παράλληλα έλεγε πως τα πιο σκληρά μέτρα που απαιτούσαν από την Ελλάδα οι δανειστές της είχαν ήδη ληφθεί» υπογραμμίζει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Σαμαρά ενισχύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια ενώ η Κομισιόν επιβεβαίωνε το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Η έξοδος στις αγορές είχε ως αποτέλεσμα η Angela Merkel κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στην Αθήνα να χαιρετίσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να κάνει λόγο για «βήμα προς την ομαλότητα».
Η εικόνα άρχισε να αλλάζει τον περασμένο Μάιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις Ευρωεκλογές, αναφέρει το Bloomberg.
Όπως αναφέρεται, η εκλογική ήττα ώθησε τον Σαμαρά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, στην οποία εντάχθηκαν πολιτικοί με λαϊκίστικο προφίλ.
Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και την ανεργία της χώρας.
Την ίδια περίοδο – τονίζει το Bloomberg – ο Σαμαράς απέπεμψε τον Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, γεγονός που προκάλεσε τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους δανειστές, οι οποίοι είχαν επαινέσει τις προσπάθειες του για τη συλλογή φόρων.
«Ήταν μια κίνηση που προκάλεσε σοκ.
Ο Σαμαράς έδειξε πως δεν ήθελε κανέναν να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητος», υποστηρίζει ο κ.Βερέμης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία τους για την αποπομπή του κ.Θεοχάρη.
Στη συνέχεια ο Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί της διεθνούς βοήθειας για τους προϋπολογισμούς του 2015 και του 2016 ενώ παράλληλα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Ακολούθησε η αποτυχία εκλογής ΠτΔ, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις πρόωρες κάλπες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέλλον του Σαμαρά στη ΝΔ είναι αβέβαιο, μια και η σχέση του με το κόμμα της ΝΔ είχε τα πάνω και τα κάτω της.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αποχώρηση του κ.Σαμαρά από τη ΝΔ το 1993 λόγω του Σκοπιανού, στην ίδρυση δικού του κόμματος αλλά και στην επιστροφή του στη ΝΔ, της οποίας και ηγήθηκε στις εκλογές του 2009, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ.
Αν και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα διάσωσης, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, «αγκάλιασε» τα μνημόνια και την πολιτική λιτότητα.
«Με τη χώρα να είναι αποφασισμένη να πετάξει το φορολογικό ζουρλομανδύα, ο Σαμαράς θα πρέπει να εφεύρει ξανά τον εαυτό του αν θέλει να παραμείνει σε εξέχουσα θέση στην πολιτική» τονίζει το δημοσίευμα.
«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν ποτέ.
Εξαφανίζονται για λίγο και μετά επιστρέφουν με διαφορετικό προσωπείο.
Ο Σαμαράς είναι η επιτομή αυτού του φαινομένου» τονίζει ο κ.Βερέμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης