Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αυτοδυναμία …«ξεκλειδώνει» τον Πρόεδρο Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι

Η αυτοδυναμία …«ξεκλειδώνει» τον Πρόεδρο Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι
Τα ονόματα του νυν Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου βρίσκονται στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα
Με τη συζήτηση να έχει ανοίξει πριν προκηρυχτούν οι εκλογές, στην Κουμουνδούρου δεν επιθυμούν να ανακοινώσουν τον «εκλεκτό» που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Ωστόσο στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα δεν διαψεύδουν ότι δυο πρόσωπα έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και αποτελούν τα …«φαβορί».
Τα ονόματα του νυν Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου βρίσκονται πάνω στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα με την αυτοδυναμία να κρίνει ποιος θα είναι τελικά ο «προτεινόμενος».

Η αριστερή πρόταση

Στην περίπτωση που οι κάλπες δώσουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η Κουμουνδούρου αποκτά το πλεονέκτημα των κινήσεων και των πρωτοβουλιών και όπως όλα δείχνουν θα προτείνει πρόσωπο προερχόμενο από την Αριστερά.
«Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διαθέτει τα χαρακτηριστικά και το κύρος που απαιτείται από τον κορυφαίο θεσμό» σημειώνει στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και συμπληρώνει ότι «η αντιστασιακή του δράση, οι αγώνες του για τη δημοκρατία και ο πολιτικός του βίος, αν μη τι άλλο τον καθιστούν πρόσωπο που θα τύχει της ευρύτερης αποδοχής και της στήριξης από τη νέα Βουλή».
Επιπλέον, οι σχέσεις του πρώην προέδρου του Συνασπισμού με τον Αλ. Τσίπρα χαρακτηρίζονται εξαιρετικές καθώς διατηρούν τακτική επαφή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συχνά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη γνώμη του κ. Κωνσταντόπουλου.
Ενδεικτικό τις εκτίμησης και του σεβασμού που τρέφει ο Αλ. Τσίπρας στον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού είναι ότι το Φεβρουάριο τους 2013 με απόφασή του τον τοποθέτησε επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποτελείται από 30 κορυφαίους πανεπιστημιακούς και επιμελήθηκε των προτάσεων του κόμματος για τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Υποψήφιος από την κεντροδεξιά

Αν η κάλπη δεν δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι η «κεντροδεξιά» πρόταση με την οποία η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει να λάβει της ευρύτερη συναίνεση καθώς επιθυμεί ο πρόεδρος να εκλεγεί πανηγυρικά από την πρώτη ψηφοφορία.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας του Αλ. Τσίπρα με τον γαλάζιο Επίτροπο είναι ανοικτοί εδώ και καιρό με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο σε κατ ιδίαν συνομιλίες του να μην διαψεύδει τα σενάρια για την πρόταση.
Επιπλέον πηγές της Κουμουνδούρου επαναλάμβαναν τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των ελλήνων ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούμε και για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να είναι πρόσωπο που θα ενώνει».
Στη Κουμουνδούρου άλλωστε μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζουν την δήλωση του Δημήτρη Σταμάτη για «υποτιθέμενο φλερτ» με «επικοινωνιακούς στόχους» επιχειρώντας, όπως λένε, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, να «κάψει την πρόταση που θα στήριζαν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές και όχι μόνον».

Διεμβολισμός σε γαλάζιους βουλευτές

Αν μάλιστα η διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος την Κυριακής είναι μεγάλη δεν αποκλείεται αρκετοί βουλευτές της παράταξης να ανοίξουν τον «εσωκομματικό χορό αμφισβήτησης» στηρίζοντας με την ψήφο τους την πρόταση Δ. Αβραμόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μ τον τρόπο αυτό θα διατυπώσουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο και μέσα από την πρώτη κιόλας ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής, ότι διαφωνούν με τις έως τώρα κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά χρεώνοντας την εκλογική αποτυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας και στη διακαναλική του συνέντευξη επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Στ. Δήμα ο οποίος δεν αποκλείεται να μην δεχθεί να είναι και πάλι υποψήφιος από τη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος σε ότι αφορά των Φώτη Κουβέλη στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι αν προταθεί δεν θα τύχει ευρύτερης υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία καθώς τα κόμματα της συμπολίτευσης χρεώνουν στη ΔΗΜΑΡ την αποτυχία για εκλογή προέδρου και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης