Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Υπάρχουν κοινά σημεία αλλά και... διαφορές με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Θεοδωράκης: Υπάρχουν κοινά σημεία αλλά και... διαφορές με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για το χρέος
Κοινά σημεία αλλά και… αρκετές διαφορές με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.
Ειδικότερα, μιλώντας στο ευρωπαϊκό έντυπο «Europolitics», ο Στ. Θεοδωράκης οριοθετεί στο κεντρώο χώρο την ιδεολογική τοποθέτηση του Ποταμιού, σημειώνοντας πως «δεν είμαστε πολύ κοντά στον φιλελευθερισμό, αλλά ούτε και στην άκρα αριστερά».
Παράλληλα, ως προς τα κοινά σημεία και τις διαφορές με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Θεοδωράκης τονίζει πως «ο ευρωπαϊκό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Επιπλέον, συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγγέλλει το παλιό πολιτικό σύστημα και τις παλιές τακτικές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις προτάσεις του σε πολιτικό επίπεδο, θα επαναφέρει τη χώρα στην κατάσταση του παρελθόντος. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα κάνει την Ελλάδα μια πολύ μικρή χώρα στην Ευρώπη, μια χώρα παρία της Ευρώπης».
Όσον αφορά τις αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του Ποταμιού διαμηνύει πως το ελληνικό χρέος και το χρέος πολλών χωρών της νότιας Ευρώπης είναι τεράστιο και κρατά τις χώρες αυτές δέσμιες. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μια γενική απόφαση σχετικά με το χρέος των χωρών αυτών. Το χρέος δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Είναι κοινή μια ευρωπαϊκή ανησυχία, ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη μια περίοδο χάριτος, χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής».
Όσον αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ευρωπαϊκής διάσκεψης, εκτιμά πως «δεν είναι η μόνη απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Το βασικό σημείο είναι ότι χρειαζόμαστε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το πρόβλημα του χρέους».
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Στ. Θεοδωράκης τονίζει πως «είναι ένα γεγονός -και ακόμα και η Γερμανία το αναγνωρίζει- ότι η ναζιστική Γερμανία πήρε ένα δάνειο από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει αποδειχθεί ότι η Γερμανία κατέβαλε τις δύο δόσεις αποπληρωμής και στη συνέχεια σταμάτησε. Ζητάμε την επιστροφή του ποσού αυτού, περίπου 1 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα. Είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδας έχει τα σχετικά αρχεία ως προς την αξία του νομίσματος κατά τον χρόνο εκείνο».
«Η ίδια η τρόικα ανέφερε ότι ορισμένοι τομείς της δημόσιας υπηρεσίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν. Κατήγγειλε επίσης τη βραδύτητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος θα απαιτήσει περισσότερους ανθρώπους - όχι περισσότερους δικαστές, αλλά περισσότερους εργαζόμενους στο δικαστικό σύστημα. Είμαστε αντίθετοι σε μια διευρυμένη διακυβέρνηση, την οποία προωθεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει ο πρόεδρος του Ποταμιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης