Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές - Ψέματα τα περί συνωμοσίας με το ΔΝΤ

Γ. Παπανδρέου: Το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές - Ψέματα τα περί συνωμοσίας με το ΔΝΤ
Εάν δεν πηγαίναμε σε μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε τόνισε ο κ.Παπανδρέου
Την άποψη ότι το μνημόνιο το έφεραν οι πολιτικές και όσα έκαναν ή δεν έκαναν έως εκείνη τη στιγμή οι ελληνικές κυβερνήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών, Γ. Παπανδρέου.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αν και για δύο χρόνια «πετροβολούσε» την κυβέρνηση του, στη συνέχεια υπέγραψε και εφάρμοσε το μνημόνιο.
«Εάν δεν πηγαίναμε σε μνημόνιο, θα χρεοκοπούσαμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για τα όσα βρήκε μπροστά της η κυβέρνηση του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε το 2009 με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους ανέφερε ότι πράγματι έγινε απάτη με το ελληνικό έλλειμμα.
«Πήγα στους εταίρους μας το 2009 και τους είπα ότι έγινε απάτη, τούς έλεγα για ελληνικά στατιστικά και γελάγανε.
Στην αρχή δέχθηκαν να μην γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ύστερα μας χτύπησαν οι αγορές και τότε ήρθε η συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική.
H Ευρώπη δεν μας στήριξε, ένας πρωθυπουργός έλεγε αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και τού απάντησα καταλλήλως» τόνισε ο κ.Παπανδρέου για τις Κάννες.
Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία "συνωμοσία" αναφορικά με την υπαγωγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν συναντήθηκε καν με τον τότε γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Strauss Kahn πριν τις εκλογές. 
«Κάναμε μια σκληρή διαπραγμάτευση για να δημιουργηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός παρά το γεγονός ότι η Merkel δεν τον ήθελε.
Η Merkel επέβαλε το ΔΝΤ διότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Δεν θέλαμε να πάμε σε μηχανισμό.
Μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, εάν η ΕΚΤ είχε κάνει αυτό που έκανε αργότερα ο κ. Draghi» ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη δεν είχε σχέδιο και θεωρούσε πως η Ελλάδα είναι το πρόβλημα.
Ο κ.Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της απόφασης του να μην προχωρήσει σε εκλογές τις κρίσιμες εκείνες ημέρες, αναφέροντας πως ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων ήταν ελάχιστος και πως εάν πήγαινε την χώρα σε εκλογές, υπήρχε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.
«Ήλπιζα ότι με την ένταξη στο μηχανισμό, οι αγορές θα ηρεμούσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ το 2005, ωστόσο δεν εφάρμοσε τίποτα και δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. 
«Δεν τα άλλαξα όλα, αλλά έκανα προσπάθειες» είπε ο κ.Παπανδρέου.
«Αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα είχαμε τα βάρη σωστά κατανεμημένα.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να φτιάξουμε ένα σοβαρό, δημοκρατικό κράτος, να φτιάξουμε κράτος για να φτιάξουμε οικονομία» επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στη δημιουργία του νέου κόμματος και στην αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το έπραξε μια και το ΠΑΣΟΚ είχε υιοθετήσει μια συντηρητική πολιτική και έπρεπε να βγει μπροστά με κάτι πολιτικά νέο.
«Εγώ και το 2009 που ανέλαβα Πρόεδρος έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα και σήμερα με βάσανο βέβαια πήρα μια απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο, κάτι από την αρχή, βασισμένο πάνω σε αξίες και γερά θεμέλια αρχών, διότι – δυστυχώς - είχαμε πια ένα πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.
Είχαμε ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση της συντηρητικής και δεξιάς παράταξης» είπε ο κ.Παπανδρέου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης