Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Βίτσας στο bankingnews: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει νέες εκλογές - Η διαφορά με την ΝΔ θα είναι μεγάλη

Δ. Βίτσας στο bankingnews: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει νέες εκλογές - Η διαφορά με την ΝΔ θα είναι μεγάλη
Μήνυμα στον Γιάννη Στουρνάρα στον διοικητή της ΤτΕ στέλνει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας
«Οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες δεν είναι επιλογή μας δηλώνει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , Δημήτρης Βίτσας στη συνέντευξή του στο bankingnews.gr και κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «κινδυνολογεί.
Ανασύρει τα ζόμπι του φόβου υπονομεύοντας την ίδια τη χώρα».

Ερωτηθείς για το μέλλον του νυν διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος μετά και τις παρεμβάσεις του που προκάλεσαν αντιδράσεις ο κ. Βίτσας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τον Γ. Στουρνάρα.
«Οφείλει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και να μην εμπλέκεται δημόσια στη πολιτική διαμάχη.
Ελπίζω πως ο νυν διοικητής θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση νομίμων εγγράφων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται για πολλά χρόνια στη χώρα.

Η συνέντευξη του κ Βίτσα έχει ως εξής

Αν η κάλπη δεν σας δώσει αυτοδυναμία θα εξαντλήσετε το περιθώρια των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης;
Η εκ νέου προσφυγή στην κάλπη θα είναι μια επιλογή σας;

Αυτή την ώρα εργαζόμαστε για την αυτοδυναμία.
Η αυτοδυναμία θα μας δώσει την δυνατότητα, με ταχύτητα, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα άμεσων δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, 12.000 αφορολόγητο όριο για όλους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατώτατος μισθός 751, οριστική λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κόκκινα δάνεια και με εισοδηματικό κριτήριο, αναπτυξιακή τράπεζα και στερέωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με διασφάλιση των καταθέσεων,  στροφή στην παραγωγή και την πραγματική οικονομία, ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και δημοκρατικές τομές.
Αυτά και πραγματική διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, είναι όσα με ταχύτητα και άμεσα πρέπει να κάνουμε. Απʼ εκεί και πέρα το «αν» της ερώτησης αυτή τη στιγμή δεν έχει έννοια.
Δίνουμε μάχη με στόχο και «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, πατριώτη μου για πόλεμο δεν κάνει». Σε κάθε περίπτωση οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες δεν είναι επιλογή μας.

Μετεκλογική συνεργασία και με ποιους; Θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ή η Ν.Δ.;
Η νέα κυβέρνηση θα είναι όλου του ελληνικού λαού, θα αποτελείται από πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες όλου του δημοκρατικού χώρου που εργάζονται για νʼ απαλλαγεί η Ελλάδα και η Ευρώπη από την βάρβαρη λιτότητα ενάντια στην κοινωνία.
Εντιμότητα, γνώση, δημοκρατικό ήθος και πατριωτισμός, ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα είναι στη κυβέρνηση ή θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν χωρούν πολιτικές δυνάμεις που εμπνεύστηκαν, συνυπέγραψαν και εφάρμοσαν μνημονιακές πολιτικές, μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποικία χρέους.
Ούτε ποτάμια ασάφειας που το μόνο που εξαγγέλλουν είναι «συνεργαζόμαστε μʼ όλους» και με τον θύτη και με το θύμα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση αποτύχει.
Ισχύει και με ποιο ερώτημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αντιπαράθεση προγραμμάτων, ιδεών και αξιών.
Θέλουμε και το πρόγραμμα θα εγκριθεί στην εκλογική διαδικασία.
Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα ακυρώσει τα μνημόνια θα ανοίξει το δρόμο της προκοπής και της ελπίδας. Και η διαπραγμάτευση θα επιτύχει γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρώπης που κινδυνεύει από την «μερκελική» πολιτική.

Πως είδατε την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ.;
Σας ανησυχεί το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας και που το αποδίδετε;

Η ΝΔ για άλλη μια φορά κινδυνολογεί.
Ανασύρει τα ζόμπι του φόβου.
Έτσι υπονομεύει την ίδια τη χώρα εκφοβίζοντας τους πολίτες και εκλιπαρόντας τους εταίρους δανειστές να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Θέτουν το ίδιον κομματικό και πολιτικό όφελος πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.
Τρομοκρατούν γιατί έχουν οι ίδιοι τρομοκρατηθεί επειδή κατανοούν πως η ώρα που το τρίγωνο της αμαρτίας θα διαλυθεί έφτασε.
Το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, η τραπεζοκρατία και η μιντιοκρατία γνωρίζουν ότι το πάρτι τελειώνει γιʼ αυτό και αντιστέκονται λυσσαλέα.
Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις προσωπικά βλέπω διεύρυνση του χάσματος και όχι κλείσιμο της ψαλίδας.

Επιγραμματικά ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό;
Η χώρα πρέπει να αποκτήσει, επιτέλους, σοβαρή μεταναστευτική πολιτική.
Γιʼ αυτό το λόγο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής όπως υπάρχει σʼ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι υπερασπιζόμενοι τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης θα προωθήσουμε λύσεις για κάθε κατηγορία μεταναστών.
Λύσεις προς όφελος και των ελλήνων πολιτών. Το πρώτο βέβαια είναι η άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση του μεταναστευτικού πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα.
Όσον αφορά δράσεις ανά κατηγορία σκοπεύουμε:
Να λύσουμε το θέμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για μετανάστες που ζουν επί χρόνια νόμιμα στη χώρα και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με την ελληνική κοινωνία και για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

Για τους μετανάστες που, ενώ είναι στη χώρα πολλά χρόνια και έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό, δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα θα προωθηθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρόσβασης ή επανόδου στη νομιμότητα που θα δίνει τη δυνατότητα εργασίας και μετάβασης στη χώρα καταγωγής, ενώ με κάθε τρόπο θα προβλεφθεί η συντόμευση του χρόνου εξέτασης του αιτήματος, που σήμερα συχνά ξεπερνάει τα τρία χρόνια.

Για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά θα υλοποιήσουμε την πρόβλεψη του ν. 3907/2011, που επιτάσσει την καταγραφή τους. Μετά το πρώτο αυτό βήμα θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες επαναπατρισμού ή νομικής τακτοποίησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Η ολοκλήρωση αυτής της καταγραφής θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε την έναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ για τον δίκαιο και ρεαλιστικό επιμερισμό τμήματος του μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες τους σʼ αυτό το πλαίσιο ώστε να γενικευθούν τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, για νόμιμη αποχώρηση από τη χώρα, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με τις εγγυήσεις των διεθνών συμβάσεων.

Για τους Πρόσφυγες η ΕΕ παρέχει πόρους για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, που στην Ελλάδα μένουν κατά κανόνα αναξιοποίητοι. Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει παρεμβάσεις όπως:
-- Άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2001/55/ΕΚ, ενσωματωμένης στην ελληνική νομοθεσία με Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στη χώρας μας για διάφορους λόγους.
--Διασφάλιση της προστασίας των προσφύγων, με βάση και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, μέσω ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου.
--Κατάργηση του «Δουβλίνο ΙΙΙ» για τους αιτούντες άσυλο και μόνο γιʼ αυτούς, δηλ. για το 1/10 περίπου των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά. Θα πρωτοστατήσουμε στον κοινό αγώνα όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης για τη ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και θα διεκδικήσουμε την κατάργηση των διατάξεων του που προβλέπουν ότι η χώρα εισόδου του αιτούντος άσυλο είναι και αυτή που εξετάζει το αίτημά του, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή ευθύνης μεταξύ κρατών-εισόδου και κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Υπάρχει θέμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή του διοικητή της ΤτΕ στη θέση του μετά τις αντιθεσμικές -όπως τις χαρακτήρισε το κόμμα σας- παρεμβάσεις του
Ο διοικητής της ΤτΕ ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένο χρόνο.
Έχει συγκεκριμένη δουλειά να κάνει με ευθύνη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.
Οφείλει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και να μην εμπλέκεται δημόσια στη πολιτική διαμάχη.
Ελπίζω πως ο νυν διοικητής θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης