Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian: Οι προσωπικότητες Τσίπρα και Σαμαρά θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Guardian: Οι προσωπικότητες Τσίπρα και Σαμαρά θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Η στήριξη του πατριωτικού Σαμαρά θεωρείται ως «ψήφος σταθερότητας», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα 
Τις προσωπικότητες των επικρατέστερων πολιτικών αντιπάλων, του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, και τις μεγάλες διαφορές τους επιχειρεί να φωτίσει ο Guardian, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.
«Ο ένας προέρχεται από την παλιά τάξη της ελληνικής μπουρζουαζίας, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ και έχει αυστηρά συντηρητικές απόψεις.
Ο άλλος έχει σπουδάσει σε δημόσιο πανεπιστήμιο, προέρχεται από τη μεσαία τάξη και μεγάλωσε σε έναν νέο κόσμο ριζοσπαστικής Αριστερά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι κραυγαλέες διαφορές ανάμεσα στον σημερινό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον πιθανό διάδοχο της εξουσίας, Αντώνη Τσίπρα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το περίγραμμα της εκλογικής μάχης που θα δοθεί στις 25 Ιανουαρίου, εκτιμά.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η στήριξη του πατριωτικού Σαμαρά θεωρείται ως «ψήφος σταθερότητας».
Ωστόσο, παρότι ο εργασιομανής πρωθυπουργός έχει λάβει τα εύσημα για την επαναφορά της Ελλάδας στο μονοπάτι της ανάκαμψης, ταυτόχρονα, στα μάτια των ψηφοφόρων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επίπονη λιτότητα.
Ο Τσίπρας, στον αντίποδα, διατηρεί υψηλά τους τόνους της πολεμικής του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και θεωρείται –ακόμη και από τους πολέμιούς του- ως χαρισματικός πολιτικός με υπέρμετρη φιλοδοξία.
Στην εκλογική μάχη που αναμένεται σφοδρή, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την εκστρατεία του στη διευρυμένη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η οδυνηρή λιτότητα και σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του προέρχεται από τις τάξεις των νέων και των ανέργων.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει ανοιχτά για τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας: νεποτισμός, διαφθορά, έλλειψη αξιοκρατίας.
Για τους υποστηρικτές του, στους οποίους εισχωρούν ολοένα περισσότερα μέλη της μεσαίας τάξης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να «τα βάλει» με τις αμυντικές πολιτικές της σκοτεινής καρδιάς των καπιταλιστικών δυνάμεων.
Αλλά σε μια χώρα που πλήττεται ακόμη από τη μάστιγα των πλάνων καταβολών του αιματηρού εμφυλίου πολέμου Δεξιάς – Αριστεράς, ο Τσίπρας θεωρείται, επίσης, από πολλούς ως ένας επικίνδυνος ιδεολόγος, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Καθώς οι τόνοι του προεκλογικού αγώνα ανεβαίνουν, αυτή ακριβώς την εικόνα θα επιδιώξει να αναδείξει ο Σαμαράς.
Ελάχιστοι πιστεύουν ότι οι προσεχείς εκλογές δεν θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ νικητή, παρότι εν μέσω εντεινόμενων φόβων είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Αυτό είναι που δίνει στα μικρότερα κόμματα –όπως το νέο κίνημα που ίδρυσε ο Γ. Παπανδρέου- δύναμη και τα καθιστά σημαντικούς παράγοντες στο μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα.
Το μόνο σίγουρο, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, είναι πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, η προσωπικότητα των πολύ διαφορετικών αυτών ανδρών θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στον καθορισμό της πορείας μιας χώρας που βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης