Πολιτική

Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen: Δεν θα αποσπάσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του Γ. Παπανδρέου

Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen: Δεν θα αποσπάσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του Γ. Παπανδρέου
Εάν θέλουν οι Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ θα πρέπει να ψηφίσουν τα «παλιά κόμματα», εκτιμά ο δρ Jurgen Axt
Μικρή επίδραση θα έχει στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας η ίδρυση νέου κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duisburg-Essen, Heinz Jurgen Axt (Χάιντς Γιούργκεν Αξτ).
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, o Γιώργος Παπανδρέου θα καταφέρει να αντλήσει ψήφους μόνον από την εξαιρετικά μικρή πλέον δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει ψηφοφόρους του κόμματος του Αλ. Τσίπρας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εδραιωθεί, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ένας αμερόληπτος πολιτικός που να μπορεί τώρα να υποσχεθεί τα πάντα στους ψηφοφόρους του, όπως υποστηρίζει.
Και προσθέτει: « Όταν έγινε γνωστή η καταστροφή με την ελληνική κρίση χρέους το 2009, είχε, ως πρωθυπουργός την πολιτική ευθύνη.
Ήδη από τότε στήριζε την πορεία την οποία υπαγορεύει μέχρι σήμερα η τρόικα και δεν έχει πάρει αποστάσεις από αυτήν.
Δεν μπορεί άλλωστε γιατί έχει εν μέρει αποδεχτεί δημοσίως τη συνυπευθυνότητα για τη μιζέρια στην Ελλάδα».
Όσον αφορά στο δίλημμα που ανακύπτει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Heinz Jurgen Axt θεωρεί ότι οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνει η χώρα τους στο ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν έναν εκπρόσωπο των «παλιών κομμάτων» τα οποία φέρουν όμως την ευθύνη για την κρίση χρέους και τα όσα δεινά αυτή προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «τον ουρανό με τ΄ άστρα, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγήσει πως ακριβώς μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του».
Σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι ίσως κατορθώσει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 3 %.
«Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να είναι ένας χαρισματικός ηγέτης.
Θυμάμαι πολύ καλά τις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Τότε έλεγαν πάντα ότι με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα πεθάνει και το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου τα πήγε αρκετά καλά, καταφέρνοντας πάντα να προσελκύει ψηφοφόρους», καταλήγει.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο δρ Axt, τα μεγάλα κόμματα και οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα, συνεχίζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας:
«Οι Έλληνες προσανατολίζονταν πάντοτε σε χαρισματικούς ηγέτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ως επί το πλείστον το πολιτικό προσωπικό προέρχονταν ανέκαθεν από τρεις μεγάλες οικογένειες: τους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου.
Και ήταν πάντα οι εκάστοτε χαρισματικοί ηγέτες οι οποίοι προσέλκυαν τους ψηφοφόρους και όχι τα πολιτικά προγράμματα.
Τα προγράμματα των κομμάτων, έτσι όπως τα γνωρίζουμε στην κεντρική Ευρώπη, δεν παίζουν στην Ελλάδα ιδιαίτερο ρόλο», καταλήγει ο καθηγητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης