Πολιτική

Ε. Βενιζέλος: Ο Γ. Παπανδρέου θα αντιμετωπιστεί όπως του αρμόζει...Έλεος!

Ε. Βενιζέλος: Ο Γ. Παπανδρέου θα αντιμετωπιστεί όπως του αρμόζει...Έλεος!
Ο κ. Βενιζέλος προτείνει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές
«Ο Γιώργος Παπανδρέου θα αντιμετωπιστεί όπως του αρμόζει, ιστορικά, ηθικά, εθνικά και παραταξιακά. Έλεος!», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό μετά από την ίδρυση νέου κόμματος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ο κ. Βενιζέλος προτείνει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, με προγραμματική συμφωνία στο ίδιο πλαίσιο με το 2012.
Τονίζει πως οι εκλογές δεν θα κρίνουν μόνο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά και την υπόσταση της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την πρόταση που του παρουσίασε ο W. Shaeuble, τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Πολωνία, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους, αναφέροντας ότι του απάντησε πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αδιανόητη και επικίνδυνη για την Ελλάδα και με ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη.


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, "πρώτη προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης -μέσα στο δίμηνο που λήγει τέλος Φεβρουαρίου- για την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Αυτό αφορά τη σχέση μας με την Ευρωζώνη, το πρόγραμμα της οποίας λήγει, αλλά και τη σχέση μας με το ΔΝΤ με το οποίο υπάρχει πρόγραμμα μέχρι και το 2016, πρόγραμμα που πρέπει να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ετσι θα συνεχιστεί και η ασφαλής συνεργασία μας με την ΕΚΤ που έχει τη μεγάλη δύναμη πυρός, ασύγκριτα μεγαλύτερη και από την προληπτική γραμμή του ESM και του ΔΝΤ.
Αμέσως μετά τίθεται το ζήτημα της βελτίωσης, σε πολύ μακροχρόνια βάση, της βιωσιμότητας του χρέους που είναι ήδη από το 2012 «κουρεμένο» κατά 80% του ΑΕΠ σε καθαρή παρούσα αξία, εξυπηρετήσιμο με κόστος μικρότερο κατά 60% και ριζικά αναδιαρθρωμένο από πλευράς μέσης διάρκειας και μέσου επιτοκίου. Επιπλέον το ελληνικό χρέος μεταφέρθηκε από τα χέρια της αγοράς στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων μας, κάτι που επιτέλους αναγνώρισε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ισχύουν επίσης από το 2012 πολιτικές δεσμεύσεις του Eurogroup για περαιτέρω βελτιώσεις. Η εφαρμογή και εξειδίκευση των δεσμεύσεων αυτών θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τη μελέτη βιωσιμότητας (DSA), δίνοντας έμφαση στον ρυθμό ανάπτυξης αντί του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει επιτευχθεί και πρέπει να διατηρείται σε ένα λογικό και εφικτό, δηλαδή όχι αντιαναπτυξιακό επίπεδο.
Επιπλέον, όσα πετύχαμε το 2012 σε σχέση με την περικοπή και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, μας επιτρέπουν τώρα παρεμβάσεις στο ιδιωτικό χρέος, στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χάρις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που διασφαλίστηκε το 2012 χάριν της εθνικής οικονομίας και όχι των τραπεζιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης