Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Να είναι υπερκομματικό πρόσωπο

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Να είναι υπερκομματικό πρόσωπο
Για πρόσωπο που θα συγκεντρώνει την ευρεία αποδοχή και θα ανταποκρίνεται στην έννοια της συναίνεσης δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η δημόσια δέσμευσή μας για πρόσωπο που θα συγκεντρώνει την ευρεία αποδοχή και θα ανταποκρίνεται στην έννοια της συναίνεσης και του υπερκομματικού χαρακτήρα, ισχύει στο ακέραιο» είναι η απάντηση που δίνει ανώτατη κομματική πηγή της Κουμουνδούρου στο ερώτημα, ποιόν θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι στενοί συνεργάτες όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τη συζήτηση για το πρόσωπο του υποψηφίου προέδρου χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ότι ενδέχεται να είναι από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η πανηγυρική εκλογή προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία με τη συγκέντρωση 180 θετικών ψήφων» σημειώνοντας ωστόσο, ότι η επιλογή του προσώπου θα εξαρτηθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εκλεγεί αυτόνομος ή αν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και αν ναι, με τη συμμετοχή ποιων κομμάτων».
Την ίδια ώρα κορυφαία πηγή της πλ. Κουμουνδούρου δεν αποκλείει η υποψηφιότητα που θα προταθεί να είναι μη πολιτικό πρόσωπο ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής που θα χαίρει της εκτίμησης του ελληνικού λαού.
Σε ότι αφορά τα σενάρια που έχουν κατά καιρούς δει το φώς της δημοσιότητας στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώνουν και δεν αποκλείουν τίποτα.
Το ενδεχόμενο να προταθεί ο νυν Ευρωπαίος Επίτροπος και κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν έχει αποκλειστεί με τον ίδιο να διατηρεί άριστες σχέσεις με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν με την ίδια θέρμη την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία «πιο στενή κομματική υποψηφιότητα για την οποία υπήρξαν ενστάσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ.».
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φ. Κουβέλη η εκτίμηση είναι ότι πέρα από το αν θα υπάρξει ή εκλογική συμπόρευση και συνεργασία της Κουμουνδούρου με την Αγ. Κωνσταντίνου, η υποψηφιότητά του ενδέχεται να αντιμετωπιστεί αρνητικά από τη Νέα Δημοκρατία η οποία κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ ως μία από τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι «είναι πολύ πιθανό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο του Προέδρου να είναι ένα μη πολιτικό πρόσωπο» και συμπλήρωναν ότι μια τέτοια πρόταση θα διευκόλυνε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να δώσουν τη στήριξή τους αναβαθμίζοντας και την εικόνα του θεσμού».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης