Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πιστωτές με ελάφρυνση του χρέους

FT: Συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πιστωτές με ελάφρυνση του χρέους
Οι πιστωτές κρατούν διαπραγματευτικά χαρτιά που θα αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί, εκτιμούν οι FT
Την πεποίθηση ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές και να τηρήσει τις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας, έστω και με κάποιους αμοιβαίους συμβιβασμούς, διατυπώνει σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι εταίροι της Ελλάδας δεν παραδέχονται ότι φοβούνται τον κ. Τσίπρα.
«Είναι πλέον τόσο συνηθισμένοι να συμβουλεύουν, να επιπλήττουν και να διαχειρίζονται την Ελλάδα την τελευταία πενταετία, εν όψει των εκλογών, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τις προτιμήσεις τους»., αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Ελλάδας κρατούν δυνατά διαπραγματευτικά χαρτιά, τα οποία θα αναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή και συνεργάσιμη στάση.
Ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια των ξένων πιστωτών είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα έτη 2015-2016 ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ, ενώ οι πιθανότητες να βγει επιτυχώς στις αγορές υπό την παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Όσο πιο ακραίες πολιτικές ασκήσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο θα απωθούνται οι ιδιώτες επενδυτές, αποφεύγοντας να αγοράσουν ελληνικό χρέος, σημειώνουν οι FT.
Ένα δεύτερο διαπραγματευτικό χαρτί είναι το ότι σε περίπτωση που οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα έχει λιγότερο από έναν μήνα στη διάθεσή του για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές, μέχρι να εκπνεύσει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας στις 28 Φεβρουαρίου.
Δεδομένων των υψηλών υποχρεώσεων της χώρας έναντι των ομολογιούχων, με τα πρώτα ομόλογα να λήγουν στα τέλη Μαρτίου, ο Τσίπρας θα δεχθεί ασφυκτική πίεση να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το τρίτο χαρτί που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα κρατικών ομολόγων που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή από το να δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Είναι αδιανόητο η κεντρική τράπεζα να δεχθεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα εάν δεν δεσμευτεί πρώτα η νέα κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Θεωρητικά, ο Τσίπρας θα μπορούσε να στραφεί προς μια πιο «πυρηνική» λύση, αυτή της χρεοκοπίας. Αυτό όμως είναι απίθανο, καθώς κάτι τέτοιο διακυβεύει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, ακόμη και στην ΕΕ, εκτιμά η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT, οι φιλοευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι της χώρας θα θεωρούσαν συμφορά μια τέτοια εξέλιξη. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και ο Αλ. Τσίπρας δεν θα προτιμούσε ένα τόσο δραστικό βήμα.
Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει συμβιβασμός, κατά τον οποίο η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας θα δεσμευτεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Γερμανία και οι υπόλοιποι πιστωτές θα πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι δεν πρόκειται για παραίτηση από το χρέος.
Στο ερώτημα γιατί η πολιτική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη, οι FT εξηγούν ότι η αναμενόμενη πρωτοβουλία αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αποτελεί την εξήγηση γιατί η ευμετάβλητη κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει αποσταθεροποιήσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Σε γενικές γραμμές, επίσης, οι χρηματοοικονομικές αγορές θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ζήτησης στην οικονομία της Ευρωζώνης και τα μέτρα της ΕΚΤ θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο επικρατεί ψυχραιμία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι από το 2010, η ΕΕ έχει προνοήσει να θεσπίσει διάφορους μηχανισμούς προστασίας έναντι της χρηματοοικονομικής αναταραχής, όπως τα κυβερνητικά κεφάλαια διάσωσης, η τραπεζική ένωση και η εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών και των μεταρρυθμίσεων από τις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης