Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Θετικά βλέπουν οι δανειστές την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου

Bloomberg: Θετικά βλέπουν οι δανειστές την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου
Οι δανειστές της χώρας προτιμούν την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία, εκτιμά το Bloomberg
Η Ελλάδα οδεύει προς νέα πολιτική κρίση, διαπιστώνει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα το δημοσίευμα, η έκβαση της τρέχουσας πολιτικής αναταραχής στη χώρα θα αποτελέσει καθοριστική ένδειξη του κατά πόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν να μείνουν στην εξουσία όσο χρειάζεται για να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα παρέχουν στήριξη στις οικονομίες της περιοχής.

Γιατί δεν επικρατεί πανικός;

O κόσμος είναι πιο ψύχραιμος αυτή τη φορά για αρκετούς λόγους, αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση αφορά λιγότερο τη βιωσιμότητα του χρέους και περισσότερο την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, το πιθανότερο είναι πως τα υπόλοιπα κράτη δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, κυρίως επειδή η ΕΚΤ παρέχει διασφαλίσεις, εκτιμά το διεθνές πρακτορείο.

Έχουν κάποια αξία αυτές οι εκλογές;

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τεστ για την πολιτική κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην Ισπανία, η αριστερή παράταξη Podemos κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Εάν κατορθώσει να κερδίσει την εξουσία, ο πονοκέφαλος για την Ευρωζώνη θα γίνει μεγαλύτερος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των κρατών στην περιοχή παραμένει η οικονομία και μέχρις ότου να επέλθει ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολο για τους ηγέτες των παραδοσιακά επικρατέστερων κομμάτων να διατηρήσουν τη δημοτικότητα και την εξουσία τους.

Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία;

Η κίνηση του Γεωργίου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει θετική είδηση για τους ξένους πιστωτές, ιδίως εάν κατορθώσει να συγκεντρώσει ποσοστό 5% στις προσεχείς εκλογές αντλώντας ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των Financial Times.
Οι δανειστές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προτιμούσαν την επανεκλογή της ΝΔ, η οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τις απαιτήσεις του μνημονίου.
«Επενδυτές που έριξαν μια δεύτερη ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν ότι στη δεδομένη αυτή στιγμή, είναι ακόμη πιο ακραίος από την παραδοσιακή Αριστερά στην Ελλάδα», δήλωσε στο Bloomberg ο Nicholas Veron από το ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες.
«Εάν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δεν θα κυλίσουν ομαλά», προειδοποιεί ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης