Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Αλλάζουμε πορεία - Πρεμιέρα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Γ. Παπανδρέου: Αλλάζουμε πορεία - Πρεμιέρα για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
«Απελευθέρωση – Ανθρωπιά – Ανάπτυξη» το τρίπτυχο του Κινήματος
(upd8) «Δεν θα επιτρέψουμε ο λογαριασμός να σταλεί στην επόμενη γενιά» διαμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου από το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, χαρακτηρίζοντας το νέο του κόμμα ως μια «συμμαχία δικαιοσύνης και δημιουργίας» που ενώνει όσους αγωνίζονται να δουν τη χώρα να οδεύει προς το καλύτερο.
«Πολιτική αποστολή μας είναι να σφυρηλατήσουμε τη συμμαχία αυτή να την εκφράσουμε πολιτική», αναφέρει, τονίζοντας ότι σημερινή ανάγκη είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά του πελατειακού κατεστημένου.

«Αντίπαλός μας το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «συγκροτούμε μέτωπο απέναντι σε όσους θεωρούν πως έχουν το προνόμιο να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».
«Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στις παλαιές και νέες ανισότητες του νεοφιλελευθερισμού», συμπληρώνει, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο, να ανακάμψει οριστικά εάν δεν αλλάξει οριστικά.


Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το δικό της, ελληνικό και πατριωτικό σχέδιο


Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες μπορούν να αλλάξουν μαζί και συλλογικά την Ελλάδα και όταν το καταφέρουν, όσο και να επιβουλεύονται κάποιοι τη χώρα δύσκολο να το πετύχουν.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από το δικό της, ελληνικό και πατριωτικό σχέδιο που κανείς δεν θα της επιβάλει, τόνισε.
«Μόνο έτσι θα δούμε τη μεταπολιτική Ελλάδα, θα εγγυηθούμε υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, χρηστή διαχείριση».
Για τον κ. Παπανδρέου τα νέα διλήμματα και κοινωνικά προβλήματα δεν θα απαντηθούν με βολικές διευθετήσεις και συνδιαλλαγές.
Χρειάζονται νέες πολιτικές προτάσεις, διαρκής σύγκρουση με το πελατειακό κατεστημένο, δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο.
Ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου.
«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον ευατό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η xώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
«Θα δουλέψουμε να πετύχει η Ελλάδα το ελληνικό πατριωτικό σχέδιο, με τον πολίτη συμμέτοχο και κριτή, μόνο έτσι θα δούμε επενδύσεις, δουλειά στις επόμενες γενιές, ευημερία, μόνο έτσι θα πούμε “Ναι στις αλλαγές, όχι άλλη πολιτική λιτότητα”».

Ποιοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου κόμματος του Παπανδρέου

«Απελευθέρωση – Ανθρωπιά – Ανάπτυξη» το τρίπτυχο του Κινήματος

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης μέσω της ανασυγκρότησης του παραγωγικού μας ιστού.
Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό ή προσωπικό κόστος, ανέφερε.
«Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της Δεξιάς, δεν θα επισφραγίζουμε πελατειακές συμπεριφορές».
Στόχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός, τόνισε.

Το σημερινό ξεκίνημα είναι υπόθεση πολλών, όχι ενός

Όσον αφορά στη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του νέου κόμματος, απάντησε:
«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα, μιλάνε για διάσταση, εμείς μιλάμε για λύτρωση».
Και προσέθεσε: «Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα είναι υπόθεση πολλών, όχι ενός».
«Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα αρκούμουν σε αυτά που μου πρότειναν.
Θα σιωπούσα, θα βολευόμουν, αλλά επέλεξα για άλλη μια φορά το δύσκολο δρόμο.
Εγώ όμως επέλεξα τη δημιουργική ρήξη με το κατεστημένο, αυτός ήμουν και είμαι πάντα.
Προσπάθησα να τα αλλάξω όλα, μπορεί να μην το πέτυχα, αλλά προσπάθησα.
Πόνεσα για τις αποφάσεις μου, αλλά δεν κρύφτηκα, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».

Ο Αντρέας το 1974 αποφάσισε να μην συμβιβαστεί με το κατεστημένο

Απαντώντας στους επικριτές του, οι οποίοι τον κατηγορούν για προδοσία έναντι του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε:
«Κάποιοι επικαλούνται τον Αντρέα, δεν ξέρω πως είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα.
Όμως ξέρω τι έκανε το 1974 όταν αποφάσισε να μην συμβιβαστεί με το κατεστημένο.
Το αίσθημα ευθύνης με οδήγησε να πάρω αυτή την απόφαση, να αναβιώσουμε τον αγώνα για τη χώρα», υπογράμμισε.
«Σήμερα η χώρα βρίσκεται πάλι σε σταυροδρόμι, χρειάζεται νέες πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε, απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ο ιδρυτής του Κινήματος εξήγγειλε τη διεξαγωγή του ανοιχτού ιδρυτικού συνεδρίου.
«Καλούμε όλους να συμβάλλουν με στόχο το δημόσιο καλό, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα.
Θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε», κατέληξε.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσιάστηκε το νέο κόμμα.
Οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν συνθήματα, μεταξύ των οποίων "Το κίνημα φουντώνει - το κίνημα νικά - να πέσει η δεξιά" και "Γιώργο προχώρα - άλλαξέ τα όλα".

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματός του που ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών».
Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο, ενώ στο λογότυπο περιλαμβάνεται και το πράσινο.

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης.


Xτες στο bankingnews έγραφε: Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του, ανακοινώνοντας επισήμως την απόφασή του για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Η Ελλάδα δεν θα υπερβεί την κρίση εάν δεν αλλάξει οριστικά με σχέδιο και θεσμούς, σημειώνει στη δήλωση - παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου και τονίζει την ανάγκη για ένα Ελληνικό Σχέδιο υπέρβασης της κρίσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου του Γ. Παπανδρέου, το Σάββατο το απόγευμα (στις 17:30) θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, η ιδρυτική διακήρυξη, τα σύμβολα και το όνομα του κόμματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου

Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.
Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.
Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.
Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη - Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.
Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα "Ελληνικό Σχέδιο" και Θεσμούς που λειτουργούν - με τον πολίτη συμμέτοχο.
Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.
Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο - που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.
Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε.


Η ανακοίνωση - αντίδραση του ΠΑΣΟΚ:
Μας θλίβει η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη που συντελείται με την εν ψυχρώ προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές να ιδρύσει το δικό του προσωπικό και ιδιόκτητο κόμμα!
Ελπίζαμε ότι τελικά θα ακούσει τη φωνή της παραταξιακής και εθνικής ευθύνης και τις εκκλήσεις για ενότητα. Διαψευσθήκαμε. Η απόφαση του ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν ούτε καν προσχήματα.
Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του. Το ΠΑΣΟΚ που τον τίμησε εκλέγοντας τον πρόεδρο του και αναδεικνύοντας τον σε πρωθυπουργό. Δεν θα το καταφέρει.
Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική διαφωνία.
Ποιός είναι συνεπώς ο λόγος που οδηγεί έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, τον άνθρωπο που έλαβε τις καταλυτικές αποφάσεις για την ένταξη στο αρχικό μνημόνιο το 2010, να επιχειρεί να διασπάσει το κόμμα του;
Η τοποθέτηση του τώρα γίνεται άραγε από σκοπιά «μνημονιακή» ή μήπως «αντιμνημονιακή»;!
Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, ούτε ιστορική και ηθική βάση. Τα κίνητρα είναι στενά προσωπικά.
Δεν διαχωρίζει τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ του σημερινού προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου - όπως λένε κάποιοι εκφραστές του - αλλά από τον ιστορικό φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην κοινωνική του βάση, αυτή που άντεξε και αντιστάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της κρίσης.
Οποίοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές και το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα σταθεί όρθια.
Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη.

(Πρώτη ενημέρωση 2 Ιανουαρίου 15:43)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης