Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας: Λογικό αλλά δίχως χρηματοδότηση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Λαπαβίτσας: Λογικό αλλά δίχως χρηματοδότηση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
"Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του"
Την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο οικονομολόγος Κ. Λαπαβίτσας, προειδοποιώντας ωστόσο πως η εκλογική αναμέτρηση ενέχει κινδύνους για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενείται στο «thepressproject», ο Έλληνας οικονομολόγος υποστηρίζει πως «μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει νέο πρόεδρο τώρα η χώρα οδηγείται, σύμφωνα με το σύνταγμα, σε Εθνικές Εκλογές. Αυτές θα είναι απόλυτα κρίσιμες για την Ελλάδα αλλά και σημαντικές για την Ευρώπη. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει ελπίδα ότι η Ευρώπη, επιτέλους, θα αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας. Οι εκλογές όμως ενέχουν επίσης κινδύνους για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Αριστερά».
Όπως εξηγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αφενός ότι θα πετύχει μια ουσιαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους και αφετέρου ότι θα άρει τη λιτότητα με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αντί για τα πλασματικά πλεονάσματα που απαιτούνται από την Τρόικα. Θα επανασυνδέσεις τις οικογένειες στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης, θα ανακουφίσει τους άστεγους προσφέροντάς τους τροφή και καταφύγια και θα αναλάβει άμεσα δράσεις για την μείωση της ανεργίας μέσω δημοσίων προγραμμάτων. Έχει δεσμευθεί να μειώσει την τεράστια φορολογική επιβάρυνση και να τονώσει τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να πετύχει την ανάπτυξη.
«Δεν υπάρχει τίποτα ριζοσπαστικό – και πολύ περισσότερο τίποτα επαναστατικό- σε αυτές τις πολιτικές. Αντιπροσωπεύουν την κοινή λογική και με αυτά θα ανοίξει ένα νέο δρόμο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημειώνει χαρακτηριστικά, σε άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στο «thepressprojcet».
Παράλληλα, εκτιμά πως τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μία εκστρατεία κινδυνολογίας με τελικούς αποδέκτες τους Έλληνες ψηφοφόρους.
«Σε περίπτωση που η εκστρατεία αυτή αποτύχει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό να αναμένει την εχθρότητα της Ε.Ε., η οποία δεν στερείται όπλων» συμπληρώνει.
Επίσης, χαρακτηρίζει λογικό και μετριοπαθές το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ωστόσο, στερείται εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει το χρέος της το 2015, ίσως ακόμα και 20 δισ ευρώ» υπογραμμίζει ο Κ. Λαπαβίτσας.
«Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συνθηκολογήσει, ίσως και με αντάλλαγμα κάποια αποδυναμωμένη εκδοχή της λιτότητας. Αν το πράξει αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και μεγάλη ήττα για τους αντιπάλους της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς συσπάσεις και με την βοήθεια διεθνούς στήριξης. Οι γραμμές τις μάχης σχηματίζονται ήδη στην Ελλάδα» καταλήγει ο Έλληνας οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης