Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυστριακός οικονομολόγος: Περιορισμένη η δυναμική άσκησης πίεσης από τον Τσίπρα

Αυστριακός οικονομολόγος: Περιορισμένη η δυναμική άσκησης πίεσης από τον Τσίπρα
Η τρόικα συνειδητοποιεί πως η λιτότητα στην Ελλάδα υπήρξε αντιπαραγωγική
Aνύπαρκτη χαρακτηρίζει σήμερα την απειλή που υπήρχε, κατά το παρελθόν, για ολόκληρη την Ευρωζώνη σε περίπτωση Grexit, ο Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Stephan Schulmeister.
Σε σημερινές δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος παραδέχεται πως πλέον η τρόικα συνειδητοποιεί πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα υπήρξε αντιπαραγωγική.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί ότι ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει τώρα λιγότερα περιθώρια από ό, τι κατά τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2012, όταν όπως σημειώνει, κυριαρχούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άποψη πως θα απειλούνταν ολόκληρη η Ευρωζώνη, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, κάτι που δεν υπάρχει πλέον και ως εκ τούτου είναι περιορισμένη η δυναμική άσκησης πίεσης από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η τρόικα συνειδητοποιεί σιγά-σιγά ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς, όπως σημειώνει, ακριβώς στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές υπήρξε ταχύτερη αύξηση του ποσοστού του δημοσίου χρέους και αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, όπως επίσης για τη Βρετανία όπου το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε.
Ο ίδιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη και παρατηρεί πως «η χώρα βρίσκεται σε μια ύφεση την οποία δεν βίωσε καμία βιομηχανική χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Όπως προσθέτει, δεν αρκεί μόνο ένα τρίμηνο για εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ενώ κανείς θα διερωτάται σε 10-20 χρόνια για το πώς μπορούσε η πολιτική να δράσει τόσο στενοκέφαλα.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκ προοιμίου χαμένος και τονίζει πως αυτός θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστούν οι υπάρχοντες φορολογικοί νόμοι, καθώς, όπως προσθέτει, είναι γνωστό ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους και πως εάν υπάρξει στο θέμα αυτό μια στενότερη συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά κυρίως με την Ελβετία, τότε ο κ. Τσίπρας θα βγει κερδισμένος.
Τέλος, κατά την άποψη του Αυστριακού οικονομολόγου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι και η Γερμανία κυνηγά τους φοροφυγάδες της στην Ελβετία και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης