Τελευταία Νέα
Πολιτική

Oι στρατηγικές κινήσεις των κομμάτων πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για ΠτΔ στις 29 Δεκεμβρίου

Oι στρατηγικές κινήσεις των κομμάτων πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για ΠτΔ στις 29 Δεκεμβρίου
Συνομιλητής του Σαμαρά ξεκαθάριζε στο www.bankingnews.gr ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον Σταύρο Δήμα στις 29/12
Με... ασκήσεις επί χάρτου, έντονες διεργασίες και ζωηρό παρασκήνιο θα πορευτούν τα επόμενα 24ωρα το κομματικά επιτελεία, με πρώτιστο στόχο να λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.
Το Μαξίμου ακόμα και την ύστατη στιγμή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρεση βουλευτών που θα προστεθούν στους 168 που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα.
Ωστόσο το επιτελείο και οι στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά γνωρίζουν πλέον καλά ότι η εύρεση των 180 αποτελεί ευσεβή πόθο.
Παρ' όλα αυτά φαίνεται πως συνεχίζονται οι πιέσεις και οι προσεγγίσεις κυρίως προς τους Ανεξάρτητους βουλευτές ενώ ποντάρουν ότι ακόμα δυο ή τρεις βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να μετακινηθούν από το «παρών» στο «ναι».
Συνομιλητής πάντως του Αντ. Σαμαρά ξεκαθάριζε στο www.bankingnews.gr ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον Σταύρο Δήμα στην τελευταία ψηφοφορία της 29 Δεκεμβρίου.
«Πλέον είναι η ώρα της ευθύνης για όλους τους βουλευτές» σημείωνε η ίδια πηγή και αποκάλυπτε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «η δυναμική που εμφανίζει η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα επιβάλλει την περαιτέρω στήριξή του και παράλληλα ικανοποιεί το αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας που δεν επιθυμεί εκλογές, κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις».
Ωστόσο τα κουκιά είναι μετρημένα και οι εκλογές σχεδόν «κλειδωμένες» με τον κομματικό μηχανισμό στη Λ. Συγγρού να προετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων αλλά και την προεκλογική καμπάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται αμέσως μετά την ψηφοφορία της 29ης να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη εθνικών εκλογών βάζοντας και το κεντρικό δίλημμα «σταθερότητα και έξοδος από τα μνημόνια ή καταστροφή».
Ανάλογο το κλίμα και οι κινήσεις στο στρατόπεδο του κυβερνητικού εταίρου.
Άλλωστε στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί νωρίτερα την ιδέα της προσφυγής στις κάλπες και ήδη προετοιμάζονται.
Κορυφαίες κομματικές πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και καταστρώνουν από τώρα την προεκλογική τους τακτική.
Μάλιστα, αναμένεται να δημιουργήσουν μέτωπο αντιπαράθεσης όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την Ν.Δ., την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσουν υπεύθυνη για το αδιέξοδο στην εκλογή προέδρου αλλά και την αποτυχία στη συναίνεση.
Ένα ακόμα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του είναι το κόμμα Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό να αποτελεί ευθεία απειλή.
Πολλοί είναι εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος σχεδόν επίσπευσε τις διαδικασίες προκειμένου να προλάβει να διαξευχθούν οι εκλογές πριν μπορέσει να οργανωθεί το κόμμα του εσωκομματικού του αντιπάλου και πρώην πρωθυπουργού.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αναφορά του Ε. Βενιζέλου όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση του με τον Γ. Παπανδρέου. «Είπα στον Γιώργο Παπανδρέου ότι η θέση στα ψηφοδέλτια είναι ανοικτή και δεν πήρα απάντηση», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για εκλογές και εκτιμούν ότι ο αριθμός των 180 είναι πλέον ανέφικτός.
Ωστόσο μετά και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε σαφές ότι θεωρούν πως στο μυαλό του Αντ. Σαμαρά υπάρχουν ακόμα σενάρια όπως η κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει νέο μπαράζ κινδυνολογίας με κύριο εκφραστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Θεωρούν μάλιστα δεδομένο ότι η κινδυνολογία θα διοχετεύεται και θα στηρίζεται από συστημικά ΜΜΕ.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ όλα είναι ανοικτά με τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα και Φ. Κουβέλη να προσδιορίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σίγουρα αφού ολοκληρωθεί και η τρίτη ψηφοφορία.
Ωστόσο η συνεργασία δεν τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Και στα δύο κόμματα επικρατεί κλίμα «διάχυτης καχυποψίας» με τους επιτελείς να εκτιμούν ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να υπάρξουν ακόμα δυο… απώλειες από βουλευτές που θα μετακινηθούν ενδεχομένως από το «παρών» στο «ναι».
Σταθεροί και χωρίς… απώλειες αναμένεται να εμφανιστούν και στην τρίτη ψηφοφορία οι ΑΝ.ΕΛ. το κόμμα των οποίων καταρτίζει ήδη ψηφοδέλτια και βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπων που θα κοσμούν τις εκλογικές λίστες.
Τέλος το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου την εκλογική συνεργασία με τους Μεταρρυθμιστές του κ. Λυκούδη.
Στο Ποτάμι προσχωρεί και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ υποψήφιοι βουλευτές θα είναι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος, καθώς - ενδεχομένως - και η Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης