Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλοι εναντίον όλων και στο βάθος εκλογές – Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό προσωπικό

Όλοι εναντίον όλων και στο βάθος εκλογές – Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό προσωπικό
Τραγελαφική η εικόνα του πολιτικού συστήματος
Μόλις ένα 24ωρο έχει απομείνει από τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 23 Δεκεμβρίου του 2014.
Και το πολιτικό σκηνικό εκπέμπει μια εικόνα έντονης αποσύνθεσης.
Κυρίως λόγω της χρόνιας αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Χαϊκάλη, ο οποίος κατήγγειλε ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει εκείνος που ήταν μέχρι πρότινος σύμβουλος του προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θ.Παραστατίδης, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για σκιές χρηματισμού βουλευτών.
Αν και ανακάλεσαν, είχαν ήδη προλάβει να δεχθούν μεταξύ άλλων τις επιθέσεις του Σπύρου Λυκούδη (τους αποκάλεσε πολιτικά σκουλήκια) και του Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος τους απείλησε με μήνυση και αγωγή.
Την ίδια στιγμή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μελάς ετοιμάζεται να ψηφίσει για το 80% των ψηφοφόρων του.
Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του.
Την ώρα που ζητούμενο είναι η συνεννόηση για την επόμενη ημέρα, όλοι βάλλουν εναντίον όλων, περιχαρακωμένοι σε κομματικές γραμμές και προσωπικές φιλοδοξίες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πλησιάζει η ώρα των εκλογών.
Των πιο κρίσιμων των τελευταίων δεκαετιών μια και διακυβεύεται η επόμενη ημέρα της χώρας.
Και για άλλη μια φορά οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με το ίδιο αδιέξοδο.
Ποιον να ψηφίσουν.
Η ΝΔ υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αποδειχθεί παντελώς αναξιόπιστη καθώς το success story και το σκίσιμο των μνημονίων αποδείχθηκαν κενό γράμμα.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προβάλλει ως εγγυητής της σταθερότητας, είναι το κόμμα που κινδυνεύει να διασπαστεί εντός των επόμενων ημερών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανάληψη της εξουσίας, δυσκολεύεται να πείσει όχι μόνο τους πιθανούς ψηφοφόρους του αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές του για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει.
Οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι θα κρίνουν το εάν θα εκλεγεί ή όχι ΠτΔ, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να είναι στην επόμενη Βουλή.
Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: αφενός αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η πολιτική λιτότητας που έχει «γκρεμίσει» από την τσέπη τους μέχρι την αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος αφετέρου διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν τη μόνη σταθερά τους που είναι το ευρώ.
Και επειδή αντιλαμβάνονται την αδυναμία και την ανεπάρκεια των πολιτικών κομμάτων - τα οποία άλλωστε και δεν εμπιστεύονται – να διαχειριστούν το καθένα μόνο του την ομολογουμένως αυτή δύσκολη κατάσταση για την επόμενη ημέρα της χώρας, καθιστούν σαφή την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση.
Αυτό αποδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα, αυτό αποδεικνύει η αντίθεση της πλειοψηφίας στις πρόωρες εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης