Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη φοροαποφυγή - Ποιες οι λύσεις για την καταπολέμησή της

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τη φοροαποφυγή - Ποιες οι λύσεις για την καταπολέμησή της
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖ ρωτά πού έχουν καταλήξει τα κράτη-μέλη, ύστερα από 12 χρόνια συζητήσεων για την αντιμετώπισή της
Το ζήτημα της καταπολέμησης της φοροαποφυγής μέσω transfer-pricing θέτει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπαδημούλης ζητά να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πού έχουν καταλήξει τα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροαποφυγής μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών (tranfer-pricing), ύστερα από 12 χρόνια συζητήσεων, στο πλαίσιο του Κοινού Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (Joint Transfer-pricing Forum).
Ο κ. Παπαδημούλης, αφού μνημονεύει την πρόσφατη επιστολή των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ζητούν «από την Κομισιόν την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής των μεγάλων εταιρειών μέσω φορολογικών παραδείσων, από τη μια, και τη χρήση φορολογικών και χρηματοπιστωτικών συμφωνιών, από την άλλη», ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν σκοπεύει να «αναπτύξει τη δική της, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών ή θα περιοριστεί σε μια ήπια εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθυμίζει ότι «τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. συνεργάζονται στο πλαίσιο του Κοινού Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (ΚΦΤΜ), με σκοπό την εξεύρεση πρακτικών λύσεων σε προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με τις τιμές μεταβίβασης», ήδη από το 2002, ζητά από την Κομισιόν να τον ενημερώσει «ποιες είναι οι "πρακτικές λύσεις" που ύστερα από 12 χρόνια έχουν καταλήξει τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών και υποτιμολόγησης (transfer pricing)».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημερωτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν «για το μέγεθος των απωλειών σε φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών από την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική της νομιμοφανούς φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης