Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα

Bloomberg: Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα
Πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές εκτιμά το Bloomberg
Στα σενάρια εκείνα που μπορούν να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα των 160 βουλευτών που ψήφισαν για ΠτΔ δεν ήταν το επιθυμητό για την κυβέρνηση.
«Η πρώτη ψηφοφορία έδωσε ένα αποτέλεσμα κάτω από αυτό που ανέμενε η κυβέρνηση. Θα χρειαστεί μια μεγάλη πολιτική κίνηση έως τις 29 Δεκεμβρίου προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες ψήφοι για την κυβέρνηση» σχολίασε στο Bloomberg ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός επενδυτής της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο.
Κατά το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζει στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 23 και 29 Δεκεμβρίου.
«Ο Σαμαράς πρέπει να κάνει κάτι για να πείσει περισσότερους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Η δέσμευση για πρόωρες εκλογές ίσως να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch.
Ωστόσο το δημοσίευμα επικαλείται την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά ακόμα δύο ψηφοφορίες και ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες.
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, κατά την οποία η κυβέρνηση έλαβε μόλις 5 ψήφους περισσότερες από τις 155 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία ο Κώστας Παναγόπουλος από την ALCO εκτίμησε ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν τουλάχιστον 160 βουλευτές έτσι ώστε να διατηρήσει τη δυναμική στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Γιακουμάτος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι 135 που είπαν «παρών», μπορούν να πέσουν στους 119, έτσι ώστε να εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η πρώτη ψηφοφορία έγινε κάτω από ένα σύννεφο τακτικισμού από κάποιους βουλευτές, οι οποίοι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Δήμα ειδικά στην τρίτη ψηφοφορία» αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
«Όταν έρθει αυτή η ώρα, θέλουν να δείξουν ότι αναγκάστηκαν να το πράξουν κατόπιν ασφυκτικής πίεσης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν προστεθούν οι συγκεκριμένοι, πάλι δεν φτάνουν για να προσεγγιστεί ο αριθμός των 180. Εκτός και αν μια ισχυρή δύναμη αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ίσως κάτι που θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας» επισημαίνει ο κ.Παγουλάτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης