Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας - Τα ναι και τα παρών μετρά η κυβέρνηση

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας - Τα ναι και τα παρών μετρά η κυβέρνηση
Η ελληνική βουλή έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία σήμερα στις 19:00...
(upd2)Έκτακτη συνάντηση είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή σήμερα στις 19:00.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μετρούν τα ναι και τα παρών, καθώς η ελληνική βουλή έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία για την πρώτη ψηφοφορία σήμερα στις 19:00.
Σημειώνεται πως στη σημερινή ψηφοφορία – όπως και στη δεύτερη – αναζητούνται 200 βουλευτές (τα 2/3 των βουλευτών) να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αριθμός που μειώνεται στους 180 (στα 3/5 των βουλευτών) στην τρίτη και τελική πριν την προκήρυξη εκλογών ψηφοφορίας.
Η ψηφοφορία είναι ονομαστική και κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα του υποψηφίου που ψηφίζει, αλλιώς η ψήφος του καταχωρείται στα «παρών».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση τoυ αναφέρει τo όνομα της προτίμησης τoυ, ενώ oι ψηφoλέκτες σημειώνoυν, καθένας χωριστά, την ψήφo κάθε βουλευτή. Βουλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσουν την προτίμηση τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν «παρών». Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφoυ».
Σημειώνεται ότι της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση.
Το ενδιαφέρον και για τις τρεις ψηφοφορίες είναι τεράστιο δεδομένου ότι δεκάδες δημοσιογραφικά δίκτυα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία ακόμα και την Ιαπωνία έχουν ζητήσει άδεια προκειμένου να μεταδώσουν την ψηφοφορία.
Από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση αριθμεί 155 βουλευτές, το ενδιαφέρον εστιάζει στο ποιοι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές θα ψηφίσουν ΠτΔ.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, 7 ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν ΠτΔ (πρόκειται για τους Λυκούδη, Ψαριανό, Μελά, Αηδόνη, Νταβρή, Κουράκος και Κατερίνα Μάρκου) ενώ κοντά στο «ναι» είναι και ο Κ. Γιοβανόπουλος.
Την ίδια στιγμή, 4 ανεξάρτητοι βουλευτές (Πολύδωρας, Κασαπίδης, Αλεξόπουλος και Μπούκουρας) είναι άγνωστο τι θα πράξουν, ενώ οι εναπομείναντες 12 κλίνουν προς το «παρών».
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα λάβει τουλάχιστον 161 ψήφους, αριθμός πολύ μακριά όχι μόνο από το σημερινό στόχο των 200 αλλά και από αυτόν των 180.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει κάποιο πήχη για την προεδρική εκλογή και ότι «σημασία έχει το τέλος της διαδικασίας».
Ωστόσο, παρατηρητές αναφέρουν ότι όποιο αποτέλεσμα κάτω από τους 160 βουλευτές θα θεωρηθεί αρνητικό, ενώ το όποιο αποτέλεσμα πάνω από 170 βουλευτές θα θεωρηθεί επιτυχία.
Πέρα όμως από τους όποιους συσχετισμούς, το ενδιαφέρον εστιάζει και στη στάση αλλά και στη συμπεριφορά που θα έχουν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έλαβαν άδεια από τον εισαγγελέα και θα δώσουν το παρών στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 14:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης