Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν μαζεύει τους 180 η κυβέρνηση - Ποιο σενάριο μπορεί να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές

Δεν μαζεύει τους 180 η κυβέρνηση - Ποιο σενάριο μπορεί να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές
Ακραία πολωτικό το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πολιτικό σκηνικό για την επόμενη ημέρα της χώρας παραμένει εξαιρετικά θολό.
Και ακραία πολωμένο.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ αλληλοκατηγοριών με φόντο τη διεκδίκηση της εξουσίας.
Μόνο που η ρητορική τους εστιάζει στον φόβο των πολιτών και στον εκβιασμό των βουλευτών.
Η επιχειρηματολογία τους εξαντλείται σε διλήμματα και τελεσίγραφα.
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μετρήσουν δυνάμεις στο «παιχνίδι εξουσίας» που έχουν στήσει.
Η συγκυβέρνηση μετρά 155 βουλευτές.
Της υπολείπονται δηλαδή 25 βουλευτές για να «πιάσει» τους 180.
Στόχος «άπιαστος», αν ληφθεί υπόψη ότι από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, μόλις 7 (Νταβρής, Λυκούδης, Κουράκος, Μελάς, Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου) έχουν εκφράσει δημόσια ότι θα ψηφίσουν για ΠτΔ ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο για να ψηφίσει υπέρ έχει αφήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Γιοβανόπουλος.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 10 ανεξάρτητοι βουλευτές (Τζάκρη, Βουδούρης, Παραστατίδης, Γιαταγάνα, Ανδρουλάκης, Μακρή, Τατσόπουλος, Μπόλαρης, Μουτσινάς, Οικονόμου) έχουν διαμηνύσει ότι δεν ψηφίζουν «ναι», ενώ και ο ανεξάρτητος Β. Καπερνάρος, όπως και η Μίκα Ιατρίδη, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προσανατολίζονται προς το «όχι».
Με λίγα λόγια από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, οι 12 είναι κατά, οι 7 είναι υπέρ ενώ οι εναπομείναντες 4 (Πολύδωρας, Κασαπίδης, Αλεξόπουλος και Μπούκουρας) είναι ακόμα άγνωστο τι θα πράξουν.
Συνεπώς, αν από τους 24 αφαιρεθούν τα 10 σίγουρα «όχι», τότε η κυβέρνηση στο πιο αισιόδοξο σενάριο, πιάνει τους 169 βουλευτές.
Και περιμένει 11 διαρροές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (12 βουλευτές) και από τη Δημοκρατική Αριστερά (10 βουλευτές).
Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει διαρροές βουλευτών είτε από τους ΑΝΕΛ είτε από τη ΔΗΜΑΡ, το σενάριο ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει τους 180 είναι απίθανο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές.
Η μόνη πιθανότητα για να ανακατευτεί η τράπουλα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ της κυβέρνησης, είναι ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να θέσει μια νέα παράμετρο.
Αυτή της εθνικής συνεννόησης.
Η οποία εν πολλοίς συνίσταται στη συμφωνία εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή και στη δέσμευση για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015.
Είναι το μόνο σενάριο που είναι ικανό να εξασφαλίσει τους 180, χωρίς περαιτέρω «βουτιά» στην καταστροφολογία, στην κινδυνολογία και στην πόλωση.
Πρόταση που ταυτίζεται και με τη βούληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης