Τελευταία Νέα
Πολιτική

Moscovici: Θα ήταν κρίμα να επιστρέψουν οι φόβοι περί Grexit - Yπάρχει πρόοδος

Moscovici: Θα ήταν κρίμα να επιστρέψουν οι φόβοι περί Grexit - Yπάρχει πρόοδος
Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων η επίσκεψη του Moscovici στην Αθήνα
(upd5)Θα ήταν κρίμα να επιστρέψουν οι φόβοι και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών, P. Moscovici, το απόγευμα της Δευτέρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Moscovici απάντησε ότι θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει τόση πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, τόσες προσπάθειες και τόσα οδυνηρά πράγματα.
"Προφανώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια και μήνες στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πρόοδο στην Κομισιόν.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις όχι μονό για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, τη μεγαλύτερη όπως ανέφερε, που έγινε ποτέ.
"Αν όμως δείτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία στην Ελλάδα, θα γίνει αντιληπτό ότι ήταν απαραίτητο να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο εύρωστη η ελληνική οικονομία", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο επιμηκύνεται για δυο μήνες για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης".
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης την ελπίδα, μέσα στους υπόλοιπους δυο μήνες να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Ελλάδα και η αξιολόγηση από την τρόικα.
Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία ενδεχόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απάντησε πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στη ελληνική πολιτική.
"Δεν είναι το πεδίο μου", εξήγησαε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να συνομιλήσει με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πρόσθεσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Γκ. Χαρδούβελη πρώτον για να χαιρετήσει την πρόοδο που έχει γίνει και δεύτερον για να επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
"Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος αλλά και σταθερός στις αρχές μου", συμπλήρωσε ο Moscovici.
Η συνάντηση του Moscovici στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά και τον Γκ. Χαρδούβελη διήρκησε περί τα 45 λεπτά.

Χαρδούβελης: Καμία αναφορά στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας στη συνάντηση με τον Moscovici
Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας στη διάρκεια της συνάντησης του Α. Σαμαρά και του Γκ. Χαρδούβελη με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, P. Μoscovici.
"Δεν μιλήσαμε καθόλου για τα πολιτικά", δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Παράλληλα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι συζητήθηκε η νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη το 2015.
Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως "έχουμε κάνει τις περισσότερες και για να συνεχιστούν πρέπει ο κόσμος να τις θέλει και θα το κάνει όταν αντιληφθεί ότι ωφελούν τη θέση του".
Όπως σημείωσε, το 2015 τα εισοδήματα θα ανεβαίνουν και η ανεργία θα πέφτει.
"Η Ευρωζώνη μας έχει στηρίξει αλλά είναι σταθερή στη θέση της ότι και εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις μας.
Τότε βάζουν και αυτοί πλάτη.
Δική μας δουλειά είναι πως θα φτιάξουμε θεσμούς.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Moscovici προς Κυρ. Μητσοτάκη: Προχωράει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης στη Ελλάδα
Για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες στη δημόσια διοίκηση, με έμφαση στην αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού, αλλά και στις στοχευμένες ενέργειες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο, P. Μoscovici, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επίσης την ατζέντα της διοικητικής μεταρρύθμισης 2014 - 2016, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών, την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, την εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), την ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και την επέκταση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι κ. Μητσοτάκης και Moscovici έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με τον Επίτροπο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στο επίπεδο της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Όπως ανέφερε και ο επίτροπος, έχουμε περάσει πια από μια περίοδο όπου η έμφαση δινόταν στην επίτευξη ποσοτικών στόχων σε μια νέα φάση όπου η έμφαση δίνεται σε ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τόνισα στον Επίτροπο ότι έχουμε αναλάβει με θάρρος και αποφασιστικότητα την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων και συζητάμε μαζί με τους εταίρους μας τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε.
Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Moscovici, με την ιδιότητα του ως τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλικής Κυβέρνησης, για τη σημαντική βοήθεια που μας έχει παράσχει η Γαλλία στα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης».
P. Moscovici: «Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλά έχουν επιτευχθεί στον τομέα αυτόν.
Συμφωνώ με την άποψη του υπουργού, ο οποίος θέλει να πάει από μια ποσοτική σε μια ποιοτική προσέγγιση τις μεταρρυθμίσεις.
Οι πολίτες όταν πληρώνουν φόρους θέλουν να δουν που πάνε τα λεφτά τους και θέλουν ποιοτικές υπηρεσίες από το κράτος. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί την προσέγγιση του μέλλοντος.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη των θεσμών της Ε.Ε., καθώς το ζητούμενο είναι πως θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Μιλήσαμε επίσης για συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και θέλω να σας πω ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται.
Και αυτό είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό τις οποίες και χαιρετίζω.
Κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί, αλλά τώρα χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει.
Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και να βοηθήσουμε.
Προσβλέπω στη συνεργασία μου με τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του με στόχο τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στη Ελλάδα».

Μέσω ανάρτησής του στο twitter, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου, Olivier Bailly, σημειώνει ότι η επίσκεψη Moscovici στην Ελλάδα σηματοδοτεί το τέλος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και της τρόικας.
Όπως σημειώνει ο O. Bailly, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων βρίσκεται στην Αθήνα για να δείξει την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για να προετοιμάσει το τέλος του ελληνικού προγράμματος και της τρόικας.

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Μοscovici στην Αθήνα
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici.
Η Αθήνα είναι o πρώτος σταθμός των επίσημων επισκέψεων του Moscovici ως Επιτρόπου της E.Ε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα έχει μπαράζ επαφών σήμερα και αύριο με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τοn διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αύριο Τρίτη ο Moscovici θα παραστεί σε πρόγευμα εργασίας (8.30) με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενώ στις 09:45 θα έχει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Moscovici θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (12.00) στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ο Moscovici υποστήριξε ότι «η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ελλάδα όσο αυτή συνεχίζει να εκσυγχρονίζει την οικονομία της. Και η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας».
Στην επίσκεψη του Moscovici στην Αθήνα αναφέρεται σε δημοσίευμα της και η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ επισκέπτεται την Αθήνα τη Δευτέρα εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας μετά την αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την Προεδρική εκλογή. Η επίσκεψη του Γάλλου πολιτικού έρχεται την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα, Αλέξης Τσίπρας, εντείνει τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα υπόκειται σε μια εκστρατεία 'φρενήρους κινδυνολογίας' όχι μόνο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενόψει της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας, την πρώτη από τις τρεις» αναφέρει η Guardian, η οποία υπογραμμίζει πως ο Moscovici δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη ενημέρωση: 09:18, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης