Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην κόψη του ξυραφιού ο προϋπολογισμός - Αναζητούνται εισπράξεις 8 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο

Στην κόψη του ξυραφιού ο προϋπολογισμός - Αναζητούνται εισπράξεις 8 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο
Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ πάτησε «φρένο» στα έσοδα - Ξεπερνά το 1,2 δισ. η υστέρηση συνολικά στις εισπράξεις το 11μηνο του έτους
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κόπωση στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και εσχάτως η άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου βάζουν «φωτιά» στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Η «τρύπα» στις εισπράξεις που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες, διευρύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα στο 11μηνο του έτους η υστέρηση των φορολογικών εσόδων να ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα έσοδα ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από τα μπρος- πίσω της κυβέρνησης στο ζήτημα της νέας ρύθμισης των 72-100 δόσεων με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Μερίδιο στην «τρύπα» των εσόδων είχε τον περασμένο μήνα και η σταδιακή υποχώρηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ. Οι εισπράξεις, μετά την καταβολή και της τρίτης δόσης, έφτασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν από τον συγκεκριμένο φόρο μόλις 230 εκατ. ευρώ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (και αν διατηρηθεί η διαμορφωθείσα τάση στις εισροές από τον ΕΝΦΙΑ), τίθεται εν αμφιβόλω και ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα θα κορυφωθεί το πρώτο δίμηνο του 2015 καθώς:
*Το αποθεματικό του 2014, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχει ήδη «φαγωθεί» (απέμειναν 160 εκατ. ευρώ).
*Από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και τον Μάρτιο, το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 4,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, 4 δισ. ευρώ για κοινωνικά επιδόματα και περίθαλψη και 700 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων.
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Πάντως, ήδη το υπουργείο Οικονομικών… μερίμνησε να χαμηλώσει τον στόχο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 700 εκατ. ευρώ, στα 50,1 αντί 50,8 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η υστέρηση στις εισπράξεις θα έφτανε ήδη τα 2 δισ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν «ρεαλιστικό» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ φέτος, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «η πολιτική κατάσταση δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις εισπράξεις κρατικών εσόδων». Τονίζουν όμως πως «οι επόμενες 20 μέρες θα δείξουν» αν θα παίξει ρόλο και η πολιτική αβεβαιότητα.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκύπτουν τα εξής:
-Από τον ΕΝΦΙΑ έως τις 6 Δεκεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,562 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
-Στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών εντάχθηκαν 73.878 οφειλέτες για να ρυθμίσουν χρέη 850 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 34 εκατ. ευρώ.
-Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,872 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,177 δισ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2015.
-Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,717 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 974 εκατ. ευρώ ή 2,3% χαμηλότερα έναντι του προϋπολογισμού 2015.
-Οι επιστροφές εσόδων στο 11μηνο ανήλθαν σε 3,074 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 205 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
-Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 658 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το στόχο, φτάνοντας στα 3,533 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό συνέβαλε κυρίως η συγκράτηση δαπανών (οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 1,351 δισ. ευρώ χαμηλότερες από τον στόχο).
Ωστόσο, η απειλή έρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ζητούν πρόσθετη επιχορήγηση για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης