Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν του βγαίνει του Σαμαρά η επίσπευση για ΠτΔ και η επιλογή Δήμα - Δύσκολο εγχείρημα οι 180

Δεν του βγαίνει του Σαμαρά η επίσπευση για ΠτΔ και η επιλογή Δήμα - Δύσκολο εγχείρημα οι 180
Υπαναχώρησαν βουλευτές που δήλωναν θετικοί να ψηφίσουν ΠτΔ - Το βλέμμα στους ΑΝΕΛ
Τα πρώτα συμπεράσματα από την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει κατά δύο μήνες την προεδρική εκλογή και να προτείνει ως υποψήφιο για ΠτΔ τον Σταύρο Δήμα φαίνεται πως δεν του βγαίνει.
Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να εκπέμπει μηνύματα αισιοδοξίας ότι τίποτα δεν έχει κριθεί αναφορικά με την εύρεση των 180 και ότι όλα θα παιχθούν στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, οι έως σήμερα πολιτικοί συσχετισμοί δεν είναι θετικοί για τη συγκυβέρνηση.
Υπό την έννοια ότι αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, άλλαξαν στάση εξαιτίας τόσο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής όσο και της επιλογής του Σταύρου Δήμα για ΠτΔ.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των ανεξάρτητων Μίμη Ανδρουλάκη και Κατερίνας Μάρκου.
Ο κ.Ανδρουλάκης, ο οποίος φερόταν να διάκειται θετικά, κατέληξε στο «όχι» κάνοντας λόγο για εκβιασμό λόγω της επίσπευσης της προεδρικής διαδικασίας.
Η Κατερίνα Μάρκου, η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, άφησε να διαφανεί ότι θα καταψηφίσει, καθώς όπως είπε, είχε υποστηρίξει ότι θα ψηφίσει ΠτΔ εάν είναι πολιτικό και όχι κομματικό πρόσωπο.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, απόλυτα αρνητικών για την κυβέρνηση, οι συσχετισμοί είναι οι εξής.
Από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, οι 10 (Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Οδ. Βουδούρης, Μαρία - Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θ. Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Π. Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Κατερίνα Μάρκου) έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ.
Συνεπώς, ακόμα και αν οι εναπομείναντες 14 ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του ΠτΔ – κάτι που κάθε άλλο παρά βέβαιο μπορεί να θεωρείται – τότε η κυβέρνηση περιορίζεται στους 169 βουλευτές.
Και αναζητά τουλάχιστον 11 βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Αλλά και εδώ οι υπολογισμοί βαίνουν μείον για την κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκη Φούντα, Ν. Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας) υπέγραψαν το κείμενο των «8» για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή διαφοροποιούμενοι από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ.
Πλέον και αυτοί συντάσσονται με το μπλοκ του «όχι», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εκβιασμό αναφορικά με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Μάλιστα ο κ.Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ εκτίμησε χθες ότι όχι μόνο δεν θα εκλεχθεί ΠτΔ αλλά και ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει συντεταγμένα για ΠτΔ.
Εφόσον, από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, μόνη ελπίδα για την κυβέρνηση είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Σε αυτούς τους βουλευτές ενδεχομένως να αποσκοπεί η επιλογή του Σταύρου Δήμα, δεδομένης της κεντροδεξιάς πολιτικής «συγγένειας» τους.
Άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος επανέλαβε χθες πως τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του κόμματος του δέχονται αφόρητες πιέσεις για να ψηφίσουν ΠτΔ.
Αλλά διεμήνυσε πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρεκκλίνουν από την γραμμή τους.
Το επιβεβαίωσαν άλλωστε και μερικοί από τους «ύποπτους» προς το «ναι» βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Π. Χαϊκάλης, που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ.
Η επιλογή του Σταύρου Δήμα δεν πείθει τους βουλευτές εκείνους, από τους οποίους θα κριθεί το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή.
Τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση έχουν στενέψει ασφυκτικά.
Μόνο επιχείρημα πλέον της κυβέρνησης για να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα είναι η κινδυνολογία, η καταστροφή και το αδιέξοδο της επόμενης ημέρας, εάν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης