Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον ΠτΔ ... αλλά διευρύνεται το «μπλοκ» του όχι

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τον ΠτΔ ... αλλά διευρύνεται το «μπλοκ» του όχι
Σκληρά διλήμματα για ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους
Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια για το εάν θα εκλεγεί ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα - κεντροδεξιού αλλά με υπερκομματικό προφίλ - δεν χρωματίζει έντονα πολιτικά την προεδρική εκλογή.
Με άλλα λόγια δεν είναι μια υποψηφιότητα που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα σημερινά δεδομένα.
Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στη θέση ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει ΠτΔ.
Πέρα πάντως από τη ρητορική των Σαμαρά - Τσίπρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει στο εάν η παρούσα Βουλή θα καταφέρει ή όχι να εκλέξει τον επόμενο ΠτΔ.
Η υποψηφιότητα Δήμα δεν αποκλείει τη μόνη δεδομένη παραδοχή.
Ότι δηλαδή οι απαντήσεις θα δοθούν από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, τους 12 βουλευτές των ΑΝΕΛ και τους 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Από τους 24 συνολικά ανεξάρτητους βουλευτές, 6 έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ (Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή και Πέτρος Τατσόπουλος).
Τα τελευταία 24ωρα όμως διευρύνεται το μπλοκ του «όχι» τουλάχιστον στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ύστερα από τα «όχι» των ανεξάρτητων βουλευτών Μ. Μπόλαρη και Μίμη Ανδρουλάκη, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονταν να αμφιταλαντεύονται, χθες και ο ανεξάρτητος Π. Μουτσινάς υποστήριξε ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συνεπώς από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, οι 9 δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ.
Άρα υπολείπονται – τουλάχιστον - 10 βουλευτές, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά.
ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν ότι έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν για ΠτΔ για να προκηρυχθούν εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση.
Αλλά, είναι προφανές πως κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για τήρηση της κομματικής γραμμής στα δύο αυτά κόμματα, τα οποία σε περίπτωση εκλογών, κινδυνεύουν να μην είναι στην επόμενη Βουλή.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας) διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματος, υπογράφοντας την κίνηση των 8 βουλευτών που ζητούν εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Χθες πάντως η Νίκη Φούντα υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει ΠτΔ όχι γιατί διαφωνεί με το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα αλλά με τον εκβιαστικό τρόπο που κινεί τη διαδικασία η κυβέρνηση.
Στους ΑΝΕΛ τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς πέρα από τις καταγγελίες του Π. Μελά ότι άλλοι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ συμμερίζονται τις απόψεις του, ότι δηλαδή θα ψηφίσουν βάσει του συμφέροντος του ελληνικού λαού (αφήνοντας ανοιχτό να ψηφίσουν για ΠτΔ), το κόμμα είναι αντιμέτωπο με ένα στρατηγικό αδιέξοδο για την επόμενη ημέρα ιδιαίτερα ύστερα από την τοποθέτηση Τσίπρα που εμφανίστηκε αρνητικός σε μια μετεκλογική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως τον πρώτο λόγο στην προεδρική εκλογή τον έχουν οι βουλευτές και όχι τα κόμματα.
Είναι προφανές πως η βεβαιότητα που εκφράζουν Σαμαράς και Τσίπρας – την παρούσα στιγμή – γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Καθώς η κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη που δεν επιτρέπει ρεαλιστικούς υπολογισμούς, παρά μόνο εικασίες.
Εικασίες πάντως που πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσουν μια και απομένει μόλις μια εβδομάδα για την έναρξη των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης