Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μαζεύει ο Βενιζέλος για τις πρόωρες εκλογές - ΠΑΣΟΚ: Εννοούσε το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής

Τα μαζεύει ο Βενιζέλος για τις πρόωρες εκλογές - ΠΑΣΟΚ: Εννοούσε το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το μνημόνιο υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών
Τις δηλώσεις του περί πρόωρων εκλογών μαζεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί.
Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα.
 Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα.
Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, στην παραδοχή ότι υπάρχει δυσκολία να επισημοποιηθεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άφησε σαφείς υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε δηλώσεις του από την Ελβετία όπου παρίσταται ως υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, ο κ.Βενιζέλος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το ότι οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.
«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση, «πού κολλάει το πράγμα»; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.
«Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό - όχι την Ευρώπη - την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια» τόνισε ο κ.Βενιζέλος, παραπέμποντας στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.
«Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΟΣΑ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ασχολείται κυρίως με την κρίση στην Ουκρανία αλλά και με το γενικότερο πρόβλημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, διότι – όπως είπε - η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς σε μια ταραγμένη περιοχή.
«Αυτό σχετίζεται όχι μόνο με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, αλλά σχετίζεται και με την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική της χώρας. Ότι, λοιπόν, συμβαίνει σε τέτοιου είδους πολυμερείς συναντήσεις έχει άμεση πρακτική επίπτωση στα δικά μας στενά εθνικά θέματα. Κι αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας αν θέλουμε να έχουμε μια καλά σχεδιασμένη, μακροπρόθεσμη και συναινετική εξωτερική πολιτική» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Πρώτη ενημέρωση: 13:25, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης