Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με μνημόνιο ξεκινάει η εκλογή ΠτΔ το αργότερο 12 Φεβρουαρίου – Αν δεν περάσει το δίλημμα….ο Σαμαράς θα φορτώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μνημόνιο ξεκινάει η εκλογή ΠτΔ το αργότερο 12 Φεβρουαρίου – Αν δεν περάσει το δίλημμα….ο Σαμαράς θα φορτώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα είναι ή περνάει το δίλημμα που θα θέσει ο Σαμαράς ή ο Σαμαράς φορτώνει το πρόβλημα για το νέο μνημόνιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές.
Η παράταση του μνημονίου ήταν αναγκαίο κακό άπαξ και δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία άμεσα για την νέα πιστωτική γραμμή ECCL που επίσης είναι μνημόνιο.
Η παράταση του μνημονίου, απομακρύνει τον κίνδυνο να βρεθεί έκθετη η Ελλάδα, μηδενίζει τις πιθανότητες να καταπέσουν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα και γενικώς θέτει υπό την προστασία του μνημονίου την οικονομία σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτική περίοδο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι συμφέρει την κυβέρνηση να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα;
Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντικαταστήσει το μνημόνιο με την νέα πιστωτική γραμμή την ECCL που αποτελεί νέο καμουφλαρισμένο μνημόνιο και με σενάριο αυτό να διεκδικήσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.
(Όπως έχει γίνει αντιληπτό δεν μιλάμε για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας αλλά για ψήφο συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής ή εκλογές).
Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ερμηνεία που χρήζει πολύ μεγάλης προσοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι θα ήθελε η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κλείσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού είτε με παράταση του μνημονίου, είτε με νέα πιστωτική γραμμή ECCL δηλαδή νέο μνημόνιο….ώστε να επικεντρωθεί στο μεγάλο στόχο όταν γίνει κυβέρνηση, στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν αυτό είναι αληθές – που φαίνεται ότι είναι – η κυβέρνηση άπαξ και δεν έχει διασφαλίσει τους 180 βουλευτές γιατί να επιδιώκει να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και να μην το…φορτώσει στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ….ώστε να αποτύχει;
Η εκδοχή αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή.
Προφανώς και ο Σαμαράς θα θέσει το δίλημμα στους βουλευτές, νέα πιστωτική γραμμή ECCL ή εκλογές και χάος;
Το βέβαιο πάντως είναι ότι στις 12 Φεβρουαρίου το αργότερο ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της δημοκρατίας άπαξ και η θητεία του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου.
Άρα ουσιαστικά έχουν απομείνει 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής και….ακόμη 180 βουλευτές δεν υπάρχουν.
Το συμπέρασμα είναι ή περνάει το δίλημμα που θα θέσει ο Σαμαράς ή ο Σαμαράς φορτώνει το πρόβλημα για το νέο μνημόνιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης