Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Κίνδυνος εκτροχιασμού της Ελλάδας, αν δεν εκλεγεί ΠτΔ - Λέμε όχι στις αδικαιολόγητες πιέσεις της τρόικας

Σαμαράς: Κίνδυνος εκτροχιασμού της Ελλάδας, αν δεν εκλεγεί ΠτΔ - Λέμε όχι στις αδικαιολόγητες πιέσεις της τρόικας
Χάρη στις μεταρρυθμίσεις, καταφέρνουμε να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε την επόμενη ημέρα
(upd12)Τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα θα επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία το 2015, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αναλύοντας τα επιτεύγματα, όπως σημείωσε, της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως το χρέος ως απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και το 2015 θα έχει μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία.
"Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει εκτοξευτεί σε ελάχιστο χρόνο και βελτιώνεται συνεχώς", συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Χάρη στις μεταρρυθμίσεις, καταφέρνουμε να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε την επόμενη ημέρα, διεμήνυσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική βουλή, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού της χώρας, σε περίπτωση αποτυχίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. 
Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού", εξήγησε χαρακτηριστικά.
"Στην αντιπολίτευση φοβούνται την επόμενη ημέρα για αυτό μετατρέπουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό, πρόσθεσε.
"Η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα βάλει τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας", έσπευσε να υπογραμμίσει.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς τις συνόψισε σε τρεις βασικούς άξονες:
- Πρώτος άξονας - στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αύξησης των επενδύσεων.
"Δεν μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία προσλαμβάνοντας κόσμο στο δημόσιο", εξήγησε.
Ταυτόχρονα διεμήνυσε πως οι ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις δυσκολίες, προχωρούν, για να συμπληρώσει πως η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
Οι μισθοί δεν ορίζονται από την κυβέρνηση, αλλά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, έσπευσε να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός.
Η ανάπτυξη δεν έρχεται με το να διώχνεις τους επενδυτές και να ακυρώνεις τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε στη συνέχεια, ασκώντας έμμεση αλλά σαφή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
- Δεύτερος άξονας - στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
"Όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές", εξήγησε.
"Δεν επιτρέψαμε να γίνουμε Αργεντινή", σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας ξανά - εμμέσως - στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως η πολιτική αβεβαιότητα ευθύνεται για την κατάσταση στις αγορές, αφού σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική και τα spreads έχουν ανέβει σημαντικά.
"Περιορίσαμε σημαντικά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας", συνέχισε.
"Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα", δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Κλιμακώνοντας την επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως "Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά δεν μπορεί να ζήσει δίχως μνημόνιο".
- Τρίτος άξονας - στόχος είναι η μείωση των φόρων.
"Η νέα συμφωνία με την τρόικα θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών", δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς.
Η σταδιακή μείωση των φόρων δεν θα απειλήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, εφόσον υπάρξει ανάπτυξη, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως η κυβέρνηση απέρριψε τις απαιτήσεις της τρόικας για μείωση των εισοδημάτων και αύξηση των φόρων.
"Η τρόικα ζητάει νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται", συμπλήρωσε.
Εάν είχαμε πάρει περισσότερα μέτρα στο παρελθόν, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στο στάδιο της ανάκαμψης, δεν δίστασε να δηλώσει επίσης.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στα ελλείμματα.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη.
Μόλις ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα, τότε θα μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας, υποστήριξε στη συνέχεια.
Περιγράφοντας το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως "Απαιτούνται συνταγματικές αλλαγές για να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα".
"Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον ανάπτυξης για να συνεχίσουμε", επανέλαβε.
"Εάν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη ημέρα, ορισμένοι στην αντιπολίτευση δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης", υπογράμμισε επίσης, ενώ ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "Κανείς δεν νομιμοποιείται να αμφισβητεί την πολιτική σταθερότητα".
Κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες γιατί είναι οι τελευταίες...
"Δεν θα αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα των 100 δόσεων, δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις", δεσμεύθηκε στη συνέχεια.
Ωστόσο, δήλωσε πως "Εάν χρειαστεί, θα πάρουμε έκτακτα μέτρα διόρθωσης του προϋπολογισμού".
Κλιμακώνοντας περαιτέρω την επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να καλλιεργήσει το κλίμα αστάθειας, πρόσθεσε, ενώ μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο τόνισε, σε υψηλούς τόνους:
"Δεν θα επιτρέψω την αποσταθεροποίηση της χώρας".
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πως "βρίσκεται σε διαρκές παραλήρημα...".
"Η αντιπολίτευση εκβιάζει τους βουλευτές να μην ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας", σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά συνείδηση, θέλει να τους κάνεις νεροκουβαλητές", συμπλήρωσε, για να επαναλάβει πως η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας.
"Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, έρχονται σημαντικές επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της" διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς.
Βάλλοντας ευθέως κατά της τρόικας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η τρόικα "δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας φέρεται, όπως μας φερόταν πριν από 4 χρόνια".
"Δεν θα ανεχτούμε αδικαιολόγητες πιέσεις από την τρόικα", επανέλαβε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως "Είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία με την τρόικα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης