Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Διχασμένη η κοινή γνώμη για πρόωρες εκλογές και τρόικα

Αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Διχασμένη η κοινή γνώμη για πρόωρες εκλογές και τρόικα
Ζητούμενο η εύρεση κοινού τόπου πολιτικής συνεννόησης και σύμπλευσης
Το πολιτικό σκηνικό αρχίζει και πάλι να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για άμεση απεμπλοκή από την τρόικα και από τα μνημόνια κατέρρευσε, όπως κατέδειξε το τελευταίο ραντεβού στο Παρίσι.
Μαζί του κατέρρευσε και το αφήγημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι τα καλύτερα έπονται.
Την ίδια στιγμή η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό στο City του Λονδίνου, φέρεται να προκάλεσε τέτοιο σοκ στα διεθνή fund που οι επενδυτές διαμηνύουν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε θα πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα διότι το πρόγραμμα του θα επιφέρει το απόλυτο χάος.
Όπως και αν επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τις δύο αυτές εξελίξεις, το συμπέρασμα είναι ότι οι σχεδιασμοί τους είναι αδιέξοδοι για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Κάτι που έχει διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Στη δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 διαπιστώνεται (όπως και στις περισσότερες των δημοσκοπήσεων) ότι η ελληνική κοινή γνώμη είναι διχασμένη τόσο απέναντι στην τρόικα όσο και απέναντι στις πρόωρες εκλογές, ζητήματα στα οποία έχουν ποντάρει την πολιτική τους στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Βάσει αυτής, το 50% των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, την ώρα που το 44% επιθυμεί την άμεση προσφυγή στην κάλπη.
Παράλληλα, το 41% ζητά να υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά σε συνεννόηση μαζί της, όταν το 38% επιθυμεί σκληρή διαπραγμάτευση και ρήξη με τους δανειστές, εφόσον αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν άκαμπτοι (ένα 13% τάσσεται υπέρ της άμεσης ρήξης με την τρόικα χωρίς καν να γίνει διαπραγμάτευση).
Πρόκειται για δύο αντιφατικά μηνύματα, υπό την έννοια ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (51%) φέρεται να επιθυμεί τη ρήξη με την τρόικα (κάτι που την φέρνει κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ) όταν το 50% εκφράζει την αντίθεση της στις πρόωρες εκλογές (στρατηγική που προωθεί η κυβέρνηση).
Η κατάσταση – και τα συμπεράσματα – περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 59% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση (παράσταση νίκης), την ώρα όμως που αναφέρουν πως μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα της οικονομίας και τα εθνικά θέματα από μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, προκύπτουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί, βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προηγείται με 27% έναντι 22% της ΝΔ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οι κύριοι διεκδικητές της εξουσίας είναι αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα τους.
Οι πολίτες τους το επισημαίνουν με κάθε τρόπο τους τελευταίους μήνες.
Όπως το κάνουν και στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση, κατά την οποία αυτό που φαίνεται να προκρίνει η κοινή γνώμη είναι αυτό που απορρίπτουν μέχρι στιγμής τα πολιτικά κόμματα, και ιδίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάγκη εύρεσης ενός ελάχιστου κοινού τόπου συνεννόησης και συμπόρευσης για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η γλώσσα της αλήθειας, μακριά από αφηγήσεις για success story και λαϊκισμούς κάθε είδους.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης